Rotterdam – Advocaten hekelen foto van jeugdige fietsendieven

Een jeudgagent in Barendrecht plaatste maandagmiddag een tweet van drie jeugdige fietsendieven. Het AD Rotterdam vroeg advocaten en andere partijen of dat wel kon. De meningen blijken divers. Wij als organisatie zien er met enige nuancering geen kwaad in. ,,We zoeken naar manieren om het publiek te informeren over ontwikkelingen in hun wijk of buurt."2 min


Een jeudgagent in Barendrecht plaatste maandagmiddag een tweet van drie jeugdige fietsendieven. Het AD vroeg advocaten en andere partijen of dat wel kon. De meningen blijken divers. Wij als organisatie zien er met enige nuancering geen kwaad in. ,,We zoeken naar manieren om het publiek te informeren over ontwikkelingen in hun wijk of buurt."

KInderen moet je in het strafproces beschermen

De politieman  zette de foto van drie jonge verdachten op twitter. De jongeren staan (onherkenbaar gemaakt) met hun gezicht naar een muur. ,,Gisteren zijn een 10, 12 en 16 jarige uit rdam aangehouden tz fietsendiefstal", schreef de wijkagent bij de foto. Het Openbaar Ministerie is niet bijzonder enthousiast: ,,Dit is niet zoals het hoort", stelt Jeichien de Graaf van het Openbaar Ministerie. ,,We zijn altijd bijzonder voorzichtig met foto's van verdachten, en zeker met minderjarigen." Kinderen onder de 12 worden doorgaans extra beschermd in het strafrecht. Ze mogen wel worden opgepakt, maar ze kunnen niet vervolgd worden, juist om dat het kinderen zijn.

Advocaten zijn vanzelfsprekend in het Algemeen Dagblad wat telliger in hun typeringen. ,,Een walgelijke foto", zegt advocaat Rick Janse. ,,Schokkend", vindt ook jeugdrecht-advocaat Reinier Feiner. ,,Het lijkt alsof hier niet over is nagedacht", zegt advocate Ingeborg Saey.

Nagedacht

De collega’s hebben er wel degelijk over nagedacht, zegt Wim Hoonhout, hoofd communicatie van de politie Rotterdam. “Er is door meerdere mensen van het betreffende basisteam naar de foto gekeken, voordat deze werd geplaatst  Ik vind dat er in zekere zin weinig mis is met die foto. Het gaat ons om de boodschap, dan is de leeftijd van de verdachte niet zo relevant. Die jongens zijn niet herkenbaar, dus hun belang wordt niet geschaad. Wij willen dat het publiek zich bewust wordt van de fietsendiefstallen. Mensen denken altijd dat fietsen gestolen worden door verslaafden of veelplegers, dat is dus niet zo. Het aantal diefstallen loopt elk jaar weer de spuigaten uit. Dan zoek je ook naar andere middelen om het publiek te informeren.” Ook betreffende jeugdagent reageert op de discussie; “Bij het beeld van de verdachten, moest ik gelijk aan de Daltons denken. Ook zij waren nog erg jong. Het gaat mij niet om naming and shaming, maar ik wilde juist het publiek attenderen dat ook jongeren fietsendiefstallen plegen.”

Afweging

Zijn er andere foto-opties? Hoonhout:  “Ik ben het met het OM eens dat je kinderen in het strafrechtproces moet beschermen. Je had ook een foto kunnen maken, waarbij de boodschap toch overeind was gebleven. Bijvoorbeeld een paar kinderschoenen voor een celdeur. Daarmee maak je ook je punt.”

Agenten moeten vooral blijven tweeten. Dat zullen kranten onderschrijven. Die vullen er dagelijks pagina’s mee. Maar wanneer een tweet in een breder kader gezet kan worden zal een journalist dat niet nalaten.  “We zijn als organisatie de laatste jaren zoveel opener geworden ", zegt Hoonhout. “Soms loop je dan voor bepaalde groepen en personen tegen grenzen aan, dat is hier duidelijk het geval.” Het is goed om dan dit soort voorbeelden bespreekbaar te maken, met elkaar de discussie voeren wat wel en wat niet kan is altijd goed. Ook hier zijn de meningen verdeeld, dat zegt genoeg. We leven in een beeldmaatschappij dus snap ik ook dat collega’s beelden gebruiken om hun werkzaamheden te laten zien, maar er zijn weldegelijk grenzen.”