In deze onderzoeken was er sprake van meerdere benadeelden die aangiften hadden gedaan tegen de verdachten. In totaal ging het om 42 mensen die slachtoffer zijn geworden van deze vorm van oplichting. In de onderzoeken zijn we ook tegen gekomen dat er meerdere keren voor eenzelfde bedrag wordt opgelicht. Soms hebben we bij één verdachte een aantal oplichtingszaken wel een aangifte maar zien we diezelfde bedragen met eenzelfde omschrijving ook terug bij andere, voor de politie onbekend gebleven, slachtoffers die geen aangifte hebben gedaan.
LMIO
De aangiftes van oplichting via Marktplaats zijn gedaan bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). LMIO verzorgt de landelijke intake, analyse en coördinatie van aan- en verkoopfraude via online advertentiesites (zoals Marktplaats.nl, Speurders.nl), malafide webwinkels en social media (zoals Facebook, Instagram). De verdachten lichtten mensen op door spullen te koop aan te bieden, maar die spullen na betaling nooit te leveren. De slachtoffers zijn afkomstig uit het hele land. De verdachten zijn allemaal woonachtig in het politiedistrict De Markiezaten:
- Een 18-jarige man uit Nieuw-Vossemeer, hij wordt verdacht van 14 oplichtingszaken, voor bedragen variërend van 100 euro tot 456 euro, totale buit van bijna 2796 euro. Hij is in april van dit jaar aangehouden en verhoord. De politie heeft een dossier opgemaakt en de officier van justitie gaat beslissen wat zij met de zaak gaat doen.
- Twee verdachten uit Roosendaal, worden verdacht van 14 oplichtingszaken voor bedragen tussen 110 euro en 256,50 euro, totale buit bedraagt ruim 2123 euro. De verdachten zijn donderdag 13 juni aangehouden en verhoord. Na het verhoor zijn zij in vrijheid gesteld.
- Een man uit Bergen op Zoom, hij wordt verdacht van 14 oplichtingszaken voor bedragen variërend van 50 euro tot 487 euro, totale buit is ruim 2800 euro. Hij moet zich nog komen melden voor het afleggen van een verklaring. Hij staat gesignaleerd als verdachte.
Aangifte doen heeft zin!
Politie, Openbaar Ministerie, Marktplaats, banken en internetserviceproviders werken samen aan het terugdringen van internetoplichting. Eén enkele aangifte biedt niet altijd genoeg aanknopingspunten om verder onderzoek te doen. Door het combineren van verschillende aangiften kan de politie soms makkelijker tot daders komen. We weten dat daders van deze vorm van gedigitaliseerde criminaliteit het vaak niet bij maar één slachtoffer laten. Daders willen zoveel mogelijk geld binnen halen en proberen dus diverse mensen op te lichten. Doe daarom altijd aangifte, ook als het om een relatief klein bedrag gaat! Kijk voor tips en adviezen op onze speciale themapagina over internetoplichting.
Internetoplichting
Elke maand kopen en verkopen miljoenen mensen soms kostbare spullen via internet van of aan andere particulieren. Van kleding tot computerapparatuur en van sieraden tot concertkaartjes. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van alle partijen. Helaas zullen er altijd mensen zijn die de boel moedwillig oplichten. U betaalt keurig, maar ontvangt vervolgens niets. Of u wordt overgehaald om uw product alvast op te sturen, maar ontvangt nooit een betaling. In beide gevallen bent u waarschijnlijk opgelicht. Lees meer over voorkomen van oplichting via bijvoorbeeld Marktplaats (https://www.marktplaats.nl/i/help/veilig-en-succesvol/)