Gouda – Om het aantal auto-inbraken terug te dringen hielden politiestudenten in de week van 7 tot en met 11 oktober diverse acties in Gouda. De acties stonden in het teken van de campagne ‘Geef autokrakers geen kans!’ Het wordt dieven nog veel te vaak gemakkelijk gemaakt om in te breken in auto's. Daarom wezen agenten autobezitters op de risico’s en gaven tips om de kans op auto-inbraak te verkleinen.
In de wijken Goverwelle, Plaswijck/Bloemendaal en Korte Akkeren werden ruim 90 auto’s gecontroleerd. Bij een aantal auto’s lagen er waardevolle spullen in het zicht en één van deze auto’s was niet goed afgesloten. Bij zo’n 22 auto’s was de houder van een navigatiesysteem zichtbaar. Dit kan weer aanleiding zijn voor een gelegenheidsdief om in de auto in te breken op zoek naar het navigatiesysteem.
Maatregelen die geen geld kosten
Eenvoudige maatregelen kunnen soms al voldoende zijn om een inbraak in uw auto te voorkomen. Parkeer uw auto bijvoorkeur op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende bebouwing. Laat geen waardevolle voorwerpen in uw voertuig achter, in ieder geval niet in het zicht. Gebruikt u een los navigatiesysteem? Berg dan de houder op, doe de sigarettenaansteker terug in de houder en zorg ervoor dat de afdruk van de houder niet meer zichtbaar is op uw voorruit. Veel auto-inbrekers gaan nog uit van de veronderstelling dat het navigatiesysteem dan in de auto wordt achtergelaten.
Extra controle voordat u wegloopt
Als u uw auto op slot doet met de afstandsbediening voor de centrale portiervergrendeling controleert dan vooral via de handgreep of uw auto ook daadwerkelijk is afgesloten. Steeds vaker gebruiken autokrakers een apparaat, een zogenaamde Jammer, waarmee door het verstoren van radiogolven wordt voorkomen dat auto’s met de afstandbediening kunnen worden afgesloten. Kwaadwillende hoeven dus alleen maar te wachten tot u wegloopt, in de veronderstelling dat de auto op slot zit, en kunnen vervolgens hun slag slaan. Zit er een ‘Track-and-Trace-systeem’ in de auto, dat het voertuig kan lokaliseren, dan wordt dit ook uitgeschakeld. Hierdoor is een eenmaal gestolen auto ook nog eens onvindbaar.
Iets verdacht? Bel 1-1-2
Wees alert! Ziet u iets verdachts? Bel dan direct 1-1-2. Geef door wat u ziet of hoort, de politie reageert direct op uw melding. U wordt later geïnformeerd over de afloop. Is er niet directe spoed, maar brengt u wel graag de politie op de hoogte? Dat kan tegen lokaal tarief via 0900-8844. Dit kan bijvoorbeeld als u zich pas later realiseert dat iemand zich verdacht gedroeg, of als u ontdekt dat uw auto al is opengebroken. Heeft u heel concrete informatie over daders of voertuigen die zij gebruiken, maar wilt u liever anoniem blijven? Geef die informatie door via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.