Resultaten campagne ‘Licht zet inbrekers in het zicht’

2 min


Pijnacker Nootdorp – De politie en buurtpreventen attendeerden in de afgelopen week de bewoners in de gemeente Pijnacker Nootdorp erop dat een in het donker gehuld huis een gemakkelijk doelwit is voor inbrekers. De preventieacties vonden plaats in het kader van het winteroffensief tegen woninginbraken: ‘Licht zet inbrekers in het zicht’.

De dagen worden korter. Als ’s avonds een woning in het donker is gehuld, is het voor een inbreker duidelijk dat u niet thuis bent en dat hij ongezien zijn gang kan gaan. Daarom sloegen de partners in veiligheid de handen ineen en bezochten wijken waar regelmatig wordt ingebroken, de zogenoemde hotspotgebieden. Bij woningen waar geen licht brandde en overduidelijk bleek dat er niemand thuis was werd een brief met een toelichting op de actie en een folder met preventietips in de bus gestopt. 

Gedurende de gehele week in de avonduren is aandacht besteed aan de preventieactie ‘Licht zet inbrekers in het zicht’. Op verschillende avonden zijn controles gehouden in de wijken Keizershof, Klapwijk, Koningshof, Pijnacker-Noord en Tolhek in Pijnacker en Achter ’t Raadhuis en Centrum-west in Nootdorp. Bij geheel onverlichte woningen ging een informatiepakket in de brievenbus. In sommige straten zijn bewoners huis aan huis aangesproken. Zij kregen preventietips en een brochure om alles nog eens rustig na te lezen.

In Keizershof zijn enkele bewoners van woningen waarbij schuren open werden aangetroffen aangesproken. Een VVE in de buurt bleek een eigen Facebookpagina te hebben waarop bewoners elkaar informeren. Naar de wijkagent ging het verzoek uit hier ook aan deel te nemen. In Tolhek is de eigenaar van een bestelbus aangesproken op het onafgesloten achterlaten daarvan. Hij vertelde dat de bewoners in de wijk de verhoogde activiteit van de politie opvallend vonden en er positief over waren.

In de wijk Achter ’t Raadhuis klaagden de bewoners over veel niet brandende straatverlichting. Deze klacht wordt besproken met de gemeente. In Centrum-west viel het grote aantal zeer donkere achterpaden op.

Zorg voor goede verlichting en goed zicht

U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak. Wek de indruk dat er iemand thuis is. Het gebruik van verlichting in de diverse woonvertrekken op wisselende tijdstippen door het gebruik van tijdschakelaars levert daaraan een bijdrage. Gebruik van schemergeschakelde verlichting bij de toegangsdeuren van de woning zorgt er voor dat de buren beter een oogje in het zeil kunnen houden. Verdachte omstandigheden kunnen ze dan melden bij de politie.

112, daar vangen we inbrekers mee

Voorkom een inbraak en wees alert! Hoort of ziet u iets verdachts, aarzel dan niet en bel 112. Liever tien keer voor niets gebeld, dan dat u achteraf tegen uzelf moet zeggen: had ik maar … Volg zo mogelijk op veilige afstand de persoon totdat de politie ter plaatse is. Let goed op gegevens als kenteken voertuig, kleding, signalement en noteer ze indien mogelijk.

Kijk voor preventietips op www.politiekeurmerk.nl.