Goes – Ruim vijftig medewerkers van de Vrijwillige Politie uit Zeeland en Brabant hebben zaterdag (28 september 2013) een controle uitgevoerd in Zeeland. De dag stond in het teken van controle op naleving van de regels van de Wet Wapens en Munitie.
Resultaten
De 56 vrijwillige politieambtenaren bezochten in totaal 208 verlofhouders in Walcheren, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Zuid Beveland. Op 24 adressen werden onregelmatigheden geconstateerd, waarbij een wapen of munitie niet juist werd bewaard. Dit wordt bestuurlijk met de betrokken afgehandeld. Op 71 adressen was er niemand thuis. Deze adressen worden binnenkort nogmaals bezocht.
Jaarlijkse actie
Enkele keren per jaar organiseert de Vrijwillige Politie een controle in de eenheid. De organisatie en uitvoering was geheel in handen van deze vrijwillige ambtenaren. Het thema van deze dagen is wisselend. Bijvoorbeeld een verkeerscontrole of het innen van openstaande boetes. Vorig jaar betrof het een vuurwerkcontrole. Dit keer is gekozen voor het thema Wet Wapens en Munitie gekozen. De Vrijwilliger Politieambtenaren hebben hiervoor een opleiding gekregen.
Politiechef Hans Vissers:”Ik heb bijzonder veel waardering voor het werk van de vrijwillige politie. Het hele jaar door leveren zij een belangrijke bijdrage aan het werk van de politie. Zij zijn zeer begaan met het wel en wee van de samenleving. Door hun inzet houden de beroepsmensen tijd over om andere zaken op te pakken. Daarvoor ben ik hen zeer erkentelijk.”
Wat voor controle?
De Vrijwillige Politie wil een signaal afgeven, dat de huiscontroles van vergunninghouders een noodzakelijke en serieuze zaak is. Daarbij spitste de controle zich toe op wapenvergunninghouders. Zij worden gemiddeld 1 x per drie jaar gecontroleerd. Vergunninghouders van 25 jaar en jonger, nieuwkomers en evt. mensen met risicogedrag worden ieder jaar gecontroleerd. De eenheid voldoet aan deze eisen van de minister.
Hoe moeten wapens worden opgeborgen?
Wapens moeten opgeborgen zijn in een verankerde kluis, munitie en wapen moeten zijn gescheiden van elkaar, wapen moet open en ontladen worden aangeboden, en de sleutel moet in het bezit zijn van de vergunninghouder.
Wie mag een wapenvergunning hebben?
Het bezit en gebruik van de meeste (vuur)wapens is in Nederland verboden. Dit staat in de Wet wapens en munitie. Alleen als iemand een legitieme reden heeft, mag deze een vuurwapen bezitten en gebruiken. Bijvoorbeeld sportschutter en hebt een wapenvergunning. Een wapenvergunning moet worden aangevraagd bij de politie. De politie verstrekt onder voorwaarden wapenvergunningen aan: sportschutters, wapenverzamelaars, munitieverzamelaars, schietcentra en jagers.
Een vergunning wordt in principe geweigerd wanneer de aanvrager over de laatste acht of vier jaar een strafblad heeft. Verleende vergunningen kunnen worden ingetrokken als u strafbare feiten heeft gepleegd.
Ook vrijwilliger worden?
Bij de politie kun je als vrijwilliger een zinvolle en concrete bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving. Er zijn verschillende mogelijkheden om in je vrije tijd de beroepscollega’s te ondersteunen. Zichtbaar als politieman of -vrouw toezicht houden op straat of een wijk- of districtsteam ondersteunen in de handhaving. Interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Kijk voor meer informatie op www.kombijdepolitie.nl