Politieagent gewond geraakt

1 min


Eindhoven – Een politieagent is vrijdagavond gewond geraakt nadat hij enkele mannen aansprak die wat meisjes lastig vielen.

De agent surveilleerde op vrijdag 27 november 2014 om 19.45 uur in het centrum van Eindhoven. Hij was niet in uniform gekleed en was, samen met enkele andere agenten, in dienst om de overlast in het centrum aan te pakken. Op dat moment zag hij dat twee mannen enkele meisjes lastig vielen op de Raiffeisenstraat. Hij sprak ze aan op hun gedrag. De mannen pikten dat niet en duwde hem weg. Op dat moment legitimeerde de agent zich en zei dat hij van de politie was. Hij kreeg direct een klap op zijn kaak van één van de mannen. De agent probeerde de verdachte aan te houden maar moest door het verzet zijn pepperspray gebruiken. Hij werd snel geholpen door verschillende collega’s en de man, een 34-jarige man uit Roemenië, werd ondanks zijn hevige verzet met een politieauto naar het bureau gebracht. Na een bezoek aan een dokter bleek dat de agent door de klap een scheur in zijn kaak te hebben. De verdachte zal worden voorgeleid bij de Rechter-commissaris.

Geweld tegen politieambtenaren

Geweld, fysiek maar ook psychisch, tegen politiemedewerkers wordt niet getolereerd. Om dat geweld terug te dringen zijn er verschillenden maatregelen genomen en afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie. Agenten zijn duidelijk in wat wel en geen toelaatbaar gedrag is en spreken de agressieve persoon er direct op aan. Fysiek geweld wordt natuurlijk niet geaccepteerd, evenmin als bedreiging, mishandeling of belediging. Verdachten worden gelijk aangehouden. De politie registreert alle incidenten met agressie en geweld. De politie doet altijd direct aangifte. Het Openbaar Ministerie brengt de dader zo snel mogelijk voor de rechter en eist driemaal zo hoge straffen. Daarbij kan het Openbaar Ministerie snelrecht of supersnelrecht toepassen. Bij snelrecht vindt de rechtszaak tegen de verdachte binnen veertien dagen na het incident plaats, bij supersnelrecht binnen drie dagen. Schade wordt altijd verhaald op de dader.