Politie waarschuwt voor nep

1 min


Rotterdam – Sinds enkele weken zijn er in Rotterdam en omgeving een tiental aangiftes gedaan van diefstal via een babbeltruc door een zogenaamde 'hulpverleenster'. Een onbekende vrouw belde aan bij haar slachtoffers en maakt zich bekend als zorghulpverleenster, zoals medewerkster van de thuiszorg of assistente van de huisarts.

Soms legitimeert zij zich met een onbekend pasje. Eenmaal binnen verricht de vrouw simpele medische handelingen, zoals bloeddruk opmeten. De verdachte laat vervolgens haar slachtoffers even wachten, omdat zij nog iets uit haar auto moet halen. Daarna verdwijnt zij spoorloos. Maar niet met lege handen, want haar slachtoffers zijn achteraf geld, sieraden en bankpasjes kwijt.

Onderneem actie

U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc. Vraag daarom iedereen die u niet kent en uw woning wilt binnenlaten om een legitimatiebewijs. Dat geldt ook als iemand zich onaangekondigd voor de deur staat. Als u het dan nog niet vertrouwt, belt u gewoon even de instantie waarvoor die persoon werkt. Laat de persoon dan nog wel buiten wachten en sluit in de tussentijd de deur! Iemand die zich niet kan of wil legitimeren, moet u pertinent niet binnenlaten. Ook familieleden van ouderen kunnen hierbij een preventieve rol spelen door met hen hierover in gesprek te gaan.

Meld verdachte zaken

Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte! Noteer bijvoorbeeld het kenteken van de auto van de verdachte en het signalement. Geef dit door aan de politie. Meld uw naam, uw woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is. De kans dat de verdachte gepakt kan worden, neemt toe als u dit soort zaken direct bij de politie meldt. Verdachte situaties kunt u altijd onmiddellijk doorgeven aan de politie. Wacht niet, maar bel meteen het alarmnummer 112. Voor nadere informatie kunt u ook contact opnemen met uw wijkagent via 0900 8844.