Politie waarschuwt voor babbeltrucs in Purmerend en Edam

2 min


Purmerend, Edam – De politie in Purmerend en Edam waarschuwt mensen om extra alert te zijn voor oplichting aan de deur; de zgn. ‘babbeltrucs’. In de afgelopen week zijn er in verschillende mensen –veelal ouderen- de dupe geworden van deze oplichters. De oplichter klopte vooral aan bij (aanleun) woningen van verzorgingstehuizen.

Oplichters komen met een smoes aan de deur en proberen bij u binnen te komen. Soms vragen ze om een glas water of een pen, terwijl in een aantal gevallen een handlanger het huis binnenglipt. Ook doen zij zich soms voor als meteropnemer, pakketbezorger, nieuwe buurman of  buurvrouw of reparateur. In Purmerend en Edam vertelde een man een verhaal over jassen die de senioren mogen hebben, daarvoor zouden zij wel BTW moeten betalen.

De politie is alert op deze vorm van diefstal. Belangrijker nog is dat u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van de babbeltruc. De smoesjes die zij gebruiken zijn onder andere een glaasje water, problemen bij de buren, gebruik maken van het toilet, het omwisselen van een verzekeringspasje, het vragen van legitimatie i.v.m. het aannemen van een pakketje van de buren, het lenen van een balpen etc. etc.

Als deze oplichters dan een bankpas hebben weten te bemachtigen, bellen ze later soms nogmaals met een smoesje op om de pincode te ontfutselen. De politie verzoekt de inwoners van Edam en Purmerend hier extra alert op te zijn en niemand zomaar binnen te laten.

Signalement oplichter

De bewuste man is tussen den 50 en 70 jaar oud, heeft een smal postuur en is ongeveer 1.90 meter lang. Hij heeft grijs haar. De politie heeft inmiddels de senioren van de verzorgingshuizen en seniorenflats in Edam en Purmerend ingelicht met behulp van een flyer.

Denkt u zo iemand aan de deur gehad te hebben? Belt u dan s.v.p. direct met 0900-8844. 

Preventie

Wilt u voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc? Leest u dan s.v.p. deze preventietips:

Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.

Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.

Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.

Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.

Wissel geen geld aan de deur.

Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen, bel dan de politie via het algemene toegangsnummer 0900-8844 en doe aangifte. Laat spullen staan die door de oplichters zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).

Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt: bel dan direct de politie via alarmnummer 112.