Grave – De politie hield maandag 13 oktober tussen 18.00 uur en 22.00 uur een preventieve actie, gericht op woninginbraken, in de wijken De Zittert en Mars. Op 3 locaties werden automobilisten aangesproken en verkeer dat Grave binnenkwam werd gecontroleerd. Daarbij werden ruim 500 voertuigen gecontroleerd. Bestuurders kregen een brief mee met daarin onder andere tips om woninginbraken te voorkomen. In totaal werden ongeveer 450 brieven met tips uitgedeeld. Verder werd in de wijken een zogenaamde "voetjesactie" gehouden.
Bij de controle in Grave werden 18 politieagenten ingezet. Daarnaast waren 2 BOA’s van de gemeente en 8 studenten (HTVP) van het Willem I College uit ‘s-Hertogenbosch actief bij de actie.
Een bestuurder bleek gedronken te hebben en kreeg daarvoor een proces-verbaal. Verder bleek een bestuurder niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een andere bestuurder had nog een boete openstaan.
ANPR-voertuigen
Bij de controle werd ook een ANPR-voertuig (Automatic Number Plate Recognition) ingezet. In het kentekenherkenningssysteem staan kentekens opgeslagen. Dit zijn kentekens van voertuigen van personen die eerder onder verdachte situaties zijn gecontroleerd, of van personen die nog boetes hebben openstaan. Daarnaast bevat het systeem kentekens van voertuigen van woninginbrekers uit het hele land, die eerder zijn aangehouden voor woninginbraken. Zodra het systeem een “verdacht” kenteken herkent, wordt de bestuurder gecontroleerd.
Voetjesactie
Bij de voetjesactie maken agenten bewoners bewust van een inbraakgevoelige situatie door middel van een flyer in de vorm van een voetstap. De bewoner wordt daarmee gewezen op de gevaren. Waar niemand thuis is, wordt een brief met het doel van de actie en preventietips achtergelaten.
Bel 112 bij verdachte situatie
Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving.Zorg dat u zelf geen slachtoffer van woninginbraak wordt!
Op www.politie.nl > onderwerp woninginbraak leest u hoe u de kans daarop kunt verkleinen.