Politie en OM pakken crimineel vermogen af van hennepkweker

1 min


Heerhugowaard – Het hennepteam van de politie in Noord-Holland nam woensdag gouden sieraden, waaronder ringen, kettingen en armbanden inbeslag na doorzoeking van een woning en een garagebedrijf in Heerhugowaard. Bij het garagebedrijf werden 8 personenauto’s inbeslag genomen.

Bij de doorzoeking in het garagebedrijf werd ook een volop in bedrijf zijnde hennepplantage aangetroffen. Er werden ruim 1000 planten aangetroffen. Bij een pand in Langedijk werd een in aanbouw zijnde hennepkwekerij gevonden.

 

 

 

De eigenaar van deze panden, een 40-jarige man, werd op 26 augustus 2013 aangehouden na ontdekking van een hennepkwekerij.

 

Om niet alleen strafrechtelijk te kunnen vervolgen maar ook crimineel verkregen winsten af te pakken, heeft het Openbaar Ministerie beslag laten leggen op deze waardevolle goederen. Dit is zogeheten conservatoir beslag.

 

 

 

Agenten troffen de hennepkwekerij in een bedrijf in Heerhugowaard aan. Het ging om een grote, professionele kwekerij met ruim 3000 planten verspreid over acht ruimtes. Ook stonden er in het pand ruim honderd vuilniszakken vol met hennepafval. De recherche vond aanwijzingen dat sprake zou zijn van meerdere oogsten. De softdrugs zijn in beslag genomen en vervolgens vernietigd. De netbeheerder ontdekte dat de stroom buiten de meter omging. Dit zorgde voor een gevaarlijke situatie.

 

 

 

De verdachte is inmiddels op vrije voeten gesteld en in afwachting van de strafzaak. De politie onderzoekt deze zaak verder en sluit meerdere aanhoudingen de komende tijd niet uit.

 

 

 

Misdaad loont niet

 

Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties (politie en Openbaar Ministerie) duidelijk dat misdaad niet loont. Criminelen verliezen niet alleen het misdaadgeld, maar daarmee ook hun status in het criminele milieu.
Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt steeds vaker vroegtijdig beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Dit conservatoir beslag vindt plaats om te voorkomen dat verdachten hun vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Het criminele vermogen wordt door de beslaglegging gefixeerd, waardoor de verdachte dat bezit niet meer kan verkopen of laten verdampen. Volgt veroordeling tot een geldboete, of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kan dat geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden verzilverd. Het vermogen wordt eerst en vooral afgepakt om slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren.