Venlo / Maasbree – De politie heeft nog drie personen aangehouden in een groot onderzoek naar de handel en productie van synthetische drugs. In totaal zijn er nu vijf personen aangehouden en diverse materialen en goederen in beslaggenomen.
Doorzoekingen
Op aanwijzingen van het onderzoeksteam hebben politiemedewerkers dinsdag doorzoekingen gehouden bij vijf adressen in de gemeente Venlo. Twee Venlonaren van 51 en 46 jaar werden daarbij ’s ochtends aangehouden. Daarnaast is een Poolse man die aanwezig was in een van de doorzochte panden aangehouden door agenten. Woensdagochtend heeft de politie in een woning een 56-jarige man uit Maasbree en een 55-jarige man uit Blerick aangehouden in Maasbree. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de handel en productie van synthetische drugs. Het is niet uitgesloten dat er nog meer aanhoudingen volgen in dit lopende onderzoek.
Beslagname
Bij de doorzoekingen van de panden dinsdag werden een hoeveelheid harddrugs en een aantal vaten met onbekende inhoud aangetroffen. De vaten zijn veiliggesteld en worden door de experts van het Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) nader onderzocht en geanalyseerd. Gisteren werd al bekendgemaakt dat er ook een productieapparatuur een zogenaamd drukvat (zie foto) was aangetroffen in een loods. Daarnaast zijn er drie auto’s, een aantal stroomstootwapens, enkele duizenden euro’s aan contanten en horloges in beslaggenomen bij de politieactie. Eind februari van dit jaar werd reeds een grote partij harddrugs in beslaggenomen bij een van de aangehouden verdachten uit Venlo.
Onderzoek
Sinds januari is een speciaal rechercheteam van de politie Eenheid Limburg bezig met onderzoek naar de handel in grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. Het onderzoeksteam verdenkt dit internationaal opererende netwerk ervan verantwoordelijk te zijn voor de handel van grote partijen grondstoffen. Het vermoeden is dat het gaat om de handel van duizenden liters grondstoffen, dit zal nader onderzoek uitwijzen. Tijdens het onderzoek heeft de politie samengewerkt met specialisten van het Openbaar Ministerie, de Landelijke Eenheid, het LFO, de FIOD en het Ministerie van Defensie.
Dergelijke acties van de politie richten zich op de aanpak van drugs in Zuid-Nederland en passen in een bredere aanpak om als overheid de georganiseerde criminaliteit te bestrijden.