Oplichters verdacht van vele tientallen babbeltrucs

2 min


Den Haag, Nijmegen – De politie in Den Haag hield dinsdagavond 14 oktober 2014 een 26-jarige man aan op verdenking van diefstal en pogingen daartoe. Hij wordt inmiddels in verband gebracht met bijna zestig aangiftes, waarbij hij in heel het land zijn slag sloeg voornamelijk door middel van babbeltrucs.

De eerste aangifte tegen de verdachte dateert van de zomer van 2012, toen hij een 80-jarige Hagenaar op het Prins Hendrikplein oplichtte en er met zijn pinpas en pincode vandoor ging. Na deze eerste aangifte volgden er nog tientallen aangiften verspreid over heel Nederland, daterend vanaf de zomer van 2012 in Den Haag tot en met zaterdag 11 oktober 2014 in Nijmegen. In enkele gevallen handelde de verdachte alleen en in andere gevallen werkte hij samen met zijn vrouwelijke compagnon, welke sinds enige tijd vastzit in Frankrijk. De slachtoffers waren veelal oudere mensen.

Werkwijze verdachten

De verdachten maakten gebruik van twee verschillende soorten babbeltrucs. Bij de ene babbeltruc spraken zij personen aan met de vraag of zij geld konden wisselen voor de parkeerautomaat of dat ze geld konden voorschieten met hun eigen pinpas voor het parkeren. Vervolgens keken ze de pincode af en werd met behulp van een slinkse smoes de pinpas van het slachtoffer gestolen. Bij de andere babbeltruc sprak één van de verdachte de slachtoffers aan terwijl zij bezig waren met pinnen en wist de andere verdachte de pincode af te kijken en de pinpas te stelen. In alle gevallen bleek achteraf een groot geldbedrag te zijn afgeschreven van de rekening van de slachtoffers, van geregeld meer dan €1000.

Onderzoek

De politie startte op verschillende plaatsen in het land medio 2012/2013 een onderzoek naar aanleiding van de aangiften. Zo werden camerabeelden opgevraagd van de pintransacties en beelden van de verdachten verspreid via regionale opsporingsprogramma zoals Team West van Omroep West. Op die manier kwamen de, destijds nog verschillende, korpsen tot de conclusie dat de verdachten in heel het land opereerden. Politiebureau Loosduinen van de Politie-eenheid Den Haag nam het onderzoek op zich en zette alles in om de identiteit van de verdachten te achterhalen.

Hierop hebben de rechercheurs de aangiften vanuit het hele land in kaart gebracht en werden er twee keer camerabeelden van de verdachten getoond in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht. Door het onderzoek en het tonen van de beelden op televisie, werd begin mei 2014 de mogelijke identiteit van beide verdachten bekend. Er werd een Europees Aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor beide verdachten. De mannelijke verdachte bleek over valse identiteitspapieren te beschikken en bleek daardoor zeer moeilijk te traceren.

Aanhouding

Ondanks de bekendwording van de mogelijke identiteit lukte het de politie niet om de verdachte te traceren, daar hij zich ophield op plaatsen in België, Nederland en Frankrijk. Tevens was er zeer weinig bekend over de man. Hier kwam zaterdag 11 oktober 2014 verandering in toen de verdachte wederom toesloeg, ditmaal in Nijmegen. De verdachte lichtte hier een slachtoffer op en vertrok vervolgens in een auto. Een alerte getuige noteerde het kenteken van de auto en meldde dit aan de politie, welke het voertuig signaleerde. De verdachte liep de volgende dag tegen de lamp bij een voertuigcontrole in Utrecht. Agenten van de politie-eenheid Midden-Nederland leverden de verdachte op dinsdagavond 14 oktober 2014 uit aan de collega’s van de politie-eenheid Den Haag.

De man is in verzekering gesteld en zal vrijdag 17 oktober 2014 worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Van de vrouwelijke verdachte, een 26-jarige Fransaise, is inmiddels overlevering aan Frankrijk gevraagd. De politie zet het onderzoek voort en sluit niet uit dat er nog meer aangiften in verband met de twee verdachten kunnen worden gebracht.