Hoe werkt het?
Slachtoffers van een misdrijf kunnen via 0900-8844 een afspraak maken om indien gewenst aangifte via de telefoon of via het 3D aangifteloket te doen. In het 3D-aangifteloket doet de aangever via een beeldscherm in persoon aangifte bij een politiemedewerker die op een andere locatie zit. Deze medewerker opent op afstand de deur, zet het scherm aan en maakt de aangifte op. Met een camera kan ook een legitimatiebewijs worden gescand. De aangifte wordt later thuis gestuurd. Het loket is tussen 08.00 en 22.00 uur beschikbaar. Andere manieren om aangifte te doen zijn via internet, persoonlijk aan het bureau of thuis.
Aangifte via Internet
Aangifte doen van een eenvoudig misdrijf met onbekende dader gaat via Politie.nl. De politie werkt met DigiD èn een zogeheten sms controle als extra beveiliging. Met deze extra beveiliging zijn de gegevens veilig. Veel Nederlanders hebben al DigiD. Het aanvragen duurt het drie dagen. Daarna moet de controle via sms vanuit het DigiD-account ingesteld worden en dat kost ook drie dagen. Of download de DigiD-App. Het is handig om dit vooraf te regelen, zodat aangevers direct aangifte kunnen doen.
Aangifte van zwaardere zaken of met bekende dader
Als er vermoedens zijn wie het misdrijf gepleegd heeft, of als het gaat om een ernstig delict, bel dan 0900-8844 om een afspraak te maken. Onze medewerkers bespreken de zaak vooraf door. Zo kan ook een tuchtcollege of het meldpunt Anti-Discriminatie helpen om een probleem op te lossen.
Rechten bij aangifte doen
Iedere aangever heeft rechten. Dit is binnen Europa geregeld. Het gaat bijvoorbeeld over het recht op een tolk of recht op contact met de verdachte. Bel bij twijfel altijd naar 0900-8844.
Locaties
Met de 3D-aangifteloketten in politiebureaus biedt de politie een mogelijkheid om op afspraak aangifte te doen. Andere manieren zijn via internet (Politie.nl) en op afspraak via telefoon, aan het bureau of thuis. Het hangt af van het misdrijf. Fietsendiefstal zonder een bekende dader kan via internet, maar voor een fietsendiefstal met bekende dader plannen we een aangiftegesprek in. Slachtoffers kunnen altijd overleggen met onze medewerkers van het Regionaal Servicecenter (0900-8844) op welke wijze en wanneer aangifte mogelijk is. Ook bij problemen met het inloggen op Politie.nl helpen zij u verder.
U kunt op dit moment op zeven locaties aangifte doen via een 3D-loket:
- Terneuzen op Rosegracht 15,
- Roosendaal op de Nieuwstraat 6,
- Etten-Leur op het Stationsplein 37,
- Breda op Chasséveld 3,
- Tilburg op de Karel Boddenweg 9,
- Sprang-Capelle op de Tilburgseweg 23b
- en vanaf vandaag dus ook in Oosterhout op het Europark 21.
Er komt ook een 3D aangifteloket in Vlissingen en in de nieuwbouw van Bergen op Zoom.