Omvangrijk witwasonderzoek in Breda

1 min


Breda – Vandaag zijn 23 woningen en bedrijven bezocht in Breda en omstreken vanwege een omvangrijk onderzoek naar witwassen en georganiseerde hennepteelt. Hierbij zijn direct dure auto’s en boten in beslag genomen en twee hennepkwekerijen ontruimd.

Verdenking

De verdenking van witwassen is ontstaan nadat vorig jaar in één van de panden een hennepkwekerij werd ontdekt. Nader onderzoek wijst uit dat de eigenaren uit Breda in totaal ruim twintig panden op naam hebben staan. Het merendeel van deze panden zijn vandaag op verdenking van witwassen en georganiseerde hennepteelt bezocht.

Krachten gebundeld

De actie is gecoördineerd door het Integraal Afpakteam Brabant, waar vandaag ongeveer 50 medewerkers van politie, Openbaar Ministerie, FIOD en gemeente aan mee hebben gewerkt.

Op drie locaties zijn onder leiding van de rechter-commissaris strafrechtelijke zoekingen verricht. Daarbij is gericht gekeken naar waardevolle goederen, contant geld en financiële administratie. Op basis van de daar aangetroffen informatie zijn vervolgens nog een administratiekantoor, enkele bedrijven en een jachthaven bezocht.

Het Bredase hennepteam heeft de vier woningen voor zijn rekening genomen waarin hennepkwekerijen en kweekbenodigdheden zijn aangetroffen. In totaal zijn circa 700 hennepplanten in beslag genomen en vernietigd. Tot slot hebben de medewerkers van de FIOD en de politie met de bewoners van huurwoningen gesproken om mogelijke bewijzen te verzamelen over witwaspraktijken.

 

Resultaten actie

Auto’s – waaronder een dure Porsche, BMW en Mercedes -, een aanhangwagen, twee boten, een waterscooter, contant geld, 8 schilderijen en administratie zijn direct in beslag genomen.

Op meerdere locaties blijkt dat er geknoeid is met de elektriciteitsmeter en er sprake is van diefstal van stroom en gas. Tijdens de actiedag stuit de politie op een nabij gelegen terrein nog op grote hoeveel asbest. Hiervan is melding gemaakt bij de gemeente.

Overheid versus criminaliteit

Het is onacceptabel dat criminelen zich manifesteren in de vastgoedsector. Deze gezamenlijke integrale strafrechtelijke actie richt zich dan ook op het direct afpakken van crimineel vermogen. Dit past in een bredere aanpak van de Taskforce Brabant-Zeeland om als georganiseerde overheid de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. De actie is ondersteund door het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC). Ook zijn er geld- en drugshonden ingezet en erkende waardetaxateurs.