OM, FIOD en politie pakken niet

1 min


Den Haag – De FIOD verhoort maandag en dinsdag in samenwerking met de politie in totaal vijf verdachten voor het niet-melden, onjuist melden of te laat melden van ongebruikelijke transacties. Het gaat om een makelaar uit Gouda, een meubelzaak uit Capelle a/d IJssel en drie goudhandelaren uit Deventer en Rotterdam (2).

De makelaar wordt ervan verdacht dat hij een transactie – waarbij er aanwijzingen van mogelijke hypotheekfraude en witwassen waren- niet heeft gemeld. Bij de meubelzaak in Capelle werd voor 250.000 euro in kontanten meubels gekocht, maar de meubelzaak meldde dit niet, terwijl het wel zou moeten. De goudhandelaren zouden hebben verzuimd om tientallen ongebruikelijke transacties te melden. Daarnaast worden zij er van verdacht dat zij de verplichte cliëntenonderzoek niet hebben uitgevoerd.

Themazitting
Behalve de verhoren was er vandaag een eerste themazitting bij de rechtbank in Den Haag waarop een aantal eerder gehoorde niet-melders zich voor de rechter moesten verantwoorden. Twee autobedrijven uit Houten en Rotterdam hoorden boetes van 20.000 en 30.000 euro tegen zich eisen. Uit onderzoek blijkt dat zij contante bedragen accepteerden tussen de 35.000 en bijna 70.000 euro. Zij meldden de transacties niet, te laat of onjuist en deden daarnaast niet het verplichte cliëntenonderzoek. Een oud-notaris uit Dieren liet bij een faillissementsfraude aandelen overdragen voor het symbolische bedrag van één euro en een vordering van circa 75.000 euro overnemen voor 10.000 euro. Tegen hem eiste de officier 15.000 euro boete. De oud-notaris is eerder al tuchtrechtelijk gestraft. Tegen een botenverkoper uit Helmond eiste de officier een boete van 30.000 euro. De officier van justitie benadrukte op zitting dat de meldingen van ongebruikelijke transacties door poortwachters belangrijk zijn in de strijd tegen het witwassen: “Wanneer poortwachters niet naar behoren melden raakt het systeem lek”. De zaken tegen een belastingadviseur uit Arnhem en een autohandelaar uit Bergen op Zoom zijn aangehouden en zullen later inhoudelijk behandeld worden..

Project Niet-Melders
Alle onderzoeken zijn onderdeel van het project Niet-Melders, een gezamenlijk project van FIOD, de politie, de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-NL), het Bureau financieel toezicht (BFT), Belastingdienst Holland Midden/Unit MOT en het Openbaar Ministerie (OM). Het project wil het naleefgedrag van de regels van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verbeteren. Het niet naleven van de regels werkt ondermijnend en concurrentievervalsend. Daarom pakt de overheid dit aan