De politie maakt zich zorgen over deze toename, omdat woninginbraken forse impact hebben op slachtoffers. Vanzelfsprekend zet de politie zich in om de daders te pakken. Uitgebreid forensisch onderzoek en een buurtonderzoek leveren een bijdrage aan de opsporing. Het voorkomen van een inbraak is echter minstens zo belangrijk.
Preventie
Samen met de gemeenten zet de politie preventieacties op om woninginbraken tegen te gaan. Mensen kunnen ook zelf acties verrichten om de kans op een inbraak te verkleinen. Een bewoonde en verlichte indruk van een huis, ook als niemand thuis is, helpt om inbrekers af te schrikken. Buitenverlichting en kwalitatief goed hang- en sluitwerk, conform het Politiekeurmerk Veilig Wonen, dragen bij aan het verkleinen van een inbraak. Dit omdat men langer werk heeft om binnen te komen en dat vindt een inbreker vervelend.
De meeste woningen worden betreden door het openbreken van een raam aan de zijkant of achterzijde van de woning. De meest voorkomende methoden hebben we voor u op een rijtje gezet, aangevuld met eenvoudige preventietips. Ga naar de pagina inbraakmethoden.
Verdachte situatie? Bel 112 bij spoed of heterdaad
U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt. Ook als u twijfelt, belt u de politie op 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen. Wist u dat de politie 80% van de woninginbraken oplost dankzij oplettendheid van buren.
Burgernet is een initiatief om gezamenlijk de veiligheid te verhogen. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, des te groter de kans is dat snel een verdachte of vermiste persoon wordt opgespoord. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via hun (mobiele) telefoon, een SMS-bericht of een e-mail met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon/voertuig. Help ook mee en meld u aan!
Er zijn steeds meer initiatieven voor en door burgers. Eén daarvan is het gebruik van WhatsApp-groepen. Dit middel is een goede aanvulling voor buurtpreventie, want het werkt veel sneller als buurtbewoners elkaar onderling informeren. De politie maakt zelf geen deel uit van de WhatsApp-groepen. Wel is het wel belangrijk dat de politie bij verdachte situaties (heterdaadsituatie) via 112 gewaarschuwd worden.
Registreer uw eigendommen
Er zijn verschillende manieren om je eigendommen te beschermen en ook te registeren. Uw gestolen laptop met persoonlijke foto’s, unieke sieraden en dierbare erfstukken die na een inbraak zijn weggenomen, wilt u natuurlijk het liefst terug. Regelmatig vindt de politie bij inbrekers gestolen spullen terug. Helaas kan soms niet achterhaald worden wie de eigenaar van deze spullen is. Als u eigendommen registreert, is de kans om eigendommen terug te krijgen groter. Neem eventueel foto’s van uw bezittingen en registreer uw eigendommen op stopheling.nl.
Boefproof
Smartphones, tablets en laptops zijn een makkelijke prooi voor dieven. U kunt uw apparaten eenvoudig tegen diefstal beschermen door met een bepaalde instelling ervoor te zorgen dat de smartphones, tablets en laptop niet meer kan worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Deze apparaten zijn hierdoor onverkoopbaar geworden. Ook voorkomt u hiermee dat de inbreker niet bij uw foto’s, mail en documenten kan komen. Bij de meeste smartphones en tablets kun je de anti-diefstalfuncties eenvoudig activeren via het instellingenmenu. Zet via instellingen de functie 'zoek mijn telefoon of tablet’ of ‘vind mijn mobiel of tablet’ aan. Via de website van uw merk of besturingssysteem kun u uw apparaat terugvinden. Ook kun u persoonlijke data wissen en het apparaat blokkeren. Lees hier meer over boefproef .