Erwin, wijkagent
‘Woninginbraken hebben een enorme impact op mensen. Daarom probeer ik op het gebied van inbraken preventief zo veel mogelijk te betekenen’, zegt Erwin. Via de WhatsApp groepen waarin Erwin actief is deelt hij informatie over woninginbraken, op welke momenten er vaker ingebroken wordt, waar inbraken plaatsvonden en ook op welke manier: ‘Zo merk ik dat er op dit moment veel inbraken rond etenstijd plaatsvinden. Als het licht dan niet brand, weet de inbreker dat er niemand thuis is. Ook de kerstdagen worden door de inbreker benut, omdat veel mensen dan op familiebezoek zijn’, zegt Erwin.
Als er ingebroken is dan wisselt Erwin met de leden van de WhatsApp groepen informatie uit. ‘Er wordt altijd een standaard buurtonderzoek gedaan, maar dat beperkt zich tot woningen die zicht hebben op het huis waar ingebroken is. Als ik de leden van zo’n groep vraag of zij rond het tijdstip van de inbraak iets verdachts hebben gezien, dan levert dat soms hele relevantie informatie op’, zegt Erwin. Daarnaast neemt Erwin in de meeste gevallen contact op met de slachtoffers over hun inbraak. ‘Onze collega’s van de surveillancedienst zijn altijd als eerste ter plaatse en stellen de bewoners vragen. Maar ik ga ook langs bij bewoners met aanvullende vragen en informatie, zodat zij zich zo snel mogelijke weer veilig voelen in hun woning’. Ook probeert Erwin rond het tijdstip van de inbraak een dag of week later nog een extra ronde in die wijk te doen. Volgens Erwin proberen inbrekers vaak in dezelfde buurt, rond hetzelfde tijdsstip, nogmaals in te breken.
‘De politie heeft betrokken buurtbewoners nodig bij het pakken van inbrekers. Veiligheid is een verantwoording van ons allemaal.’ Erwin verzoekt mensen daarom alert zijn op verdachte situaties. ‘Bij een verdachte situatie kun je bijvoorbeeld denken aan onbekende personen die extra aandacht hebben voor huizen, die lang blijven staan, uitgebreid de tijd nemen om een woning of tuin te bekijken of een onlogische routes door de wijk lopen. Zie je zo’n persoon, neem dan contact met ons op’, zegt Erwin.
Ruud, districtrechercheur van het Woninginbrakenteam
‘Als er iemand op heterdaad is aangehouden bij een woninginbraak dan handelt ons team dat af. Wij zorgen dat de verdachte wordt verhoord’, zegt Ruud. Als er geen verdachte is aangehouden dan proberen Ruud en zijn team aangetroffen sporen te matchen met bij de politie bekende inbrekers of met sporen van andere inbraken. Op die manier worden er heel wat inbrekers gepakt.
Niet iedere aangifte leidt direct tot een aanhouding, daarom hebben Ruud en zijn collega’s informatie van alle zaken nodig: ‘Dat is een heel arbeidsintensief proces dat al bij onze collega’s op straat begint. Zij nemen aangiftes op, doen buurtonderzoeken, stellen beelden veilig en verhoren getuigen. Daarnaast moeten de collega’s van Forensisch Opsporing sporen veilig stellen’, zegt Ruud. Op alle niveaus moet het verzamelen van bewijs heel nauwkeurig gebeuren, zodat Ruud en zijn collega’s een succesvol vervolgonderzoek kunnen starten. Dit vervolgonderzoek bestaat onder andere uit het analyseren van informatie, maken van een tactisch plan en overleg met het Openbaar Ministerie. Gevolgd door een eventuele aanhouding en een doorzoeking waarbij goederen in beslag worden genomen.
Martijn, medewerker Forensisch Opsporing
Het belangrijkste gereedschap om een plaats delict te onderzoeken zijn volgens Martijn zijn ogen: ‘Je kijkt namelijk heel vaak naar wat er te zien is, maar vooral naar wat er niet te zien is. Zichtbare sporen zoals modderafdrukken van een schoen, kunnen lastig voor ons zijn om op te identificeren. Maar een schoenafdruk in het stof die je alleen kunt zien als je heel goed kijkt of bij schijnt met een zaklamp, kan veel waardevoller zijn’, zegt Martijn.
Samen met zijn collega’s onderzoekt Martijn High Volume Crime zaken, dat zijn onder andere woning- en bedrijfsinbraken. Is er ingebroken, dan gaat Martijn of een van zijn collega’s ter plaatse om sporenonderzoek te doen: ‘Dat houdt in dat wij opzoek gaan naar sporen die iets kunnen vertellen over wat er mogelijk is gebeurd of kunnen leiden naar een dader. Bij sporen kun je denken aan werktuigsporen, schoensporen, vingerafdrukken en DNA- sporen’, zegt Martijn.
Voor het onderzoeken van een inbraak moet je over een technisch oog beschikken: ‘Dat houdt in dat wij in staat zijn om een plaats delict te kunnen lezen en vervolgens een scenario bij een inbraak kunnen bedenken, hoe er is ingebroken bijvoorbeeld’, zegt Martijn. Daarnaast zijn Martijn en zijn collega’s ook in staat om de juiste sporen te selecteren. Je kunt een beschadiging zien, maar je moet ook weten wat de oorzaak daarvan is. Is het van een schroevendraaier of breekijzer?
Vanuit zijn expertise weet Martijn dat je een inbraak bij jou thuis het beste kunt voorkomen door het een inbreker zo moeilijk mogelijk te maken. Als je wil dat een inbreker jouw huis overslaat, zorg er dan voor dat je investeert in goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen. Doe altijd de deur op slot, zelfs als je maar even boodschappen gaat doen. Als je op vakantie gaat zorg er dan voor dat de buren die zicht hebben op jouw huis, daarvan op de hoogte zijn. Is er toch bij jou ingebroken, bel dan altijd eerst de politie. Zorg er daarnaast voor dat je zo min mogelijk in jouw woning aanraakt, alleen wat noodzakelijk is. Want, hoe minder je aanraakt en door de woning loopt, hoe makkelijker het voor Martijn en zijn collega’s is om sporen veilig te stellen.
Donkere Dagen Controle
Naast het werk van wijkagenten, forensisch opsporing en het woninginbrakenteam, onderneemt te politie in de wintermaanden allerlei extra acties om inbraken maar ook overvallen en straatroven te voorkomen. De politie controleert bijvoorbeeld tijdens de ‘Donkere Dagen Controle’ vaker om mogelijke verdachten af te schrikken en daders aan te houden.
Wil je meer weten over woninginbraken? Klik dan hier voor informatie. Ben jij zelf slachtoffer van een inbraak neem dan contact met ons op via 0900-8844. Vermoed je dat er bij jou thuis of ergens anders wordt ingebroken? Bel dan direct 112.