Tijdens deze surveillance werd door de motoragent vooral gelet op gevaarlijk rijgedrag zoals afleiding in het verkeer: appen en sms-en tijdens het rijden, niet handsfree telefoneren, te hard rijden, onnodig links rijden, enzovoorts. Meer informatie over afleiding in het verkeer is na te lezen in een document van de SWOV: Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid -> factsheet SWOV
Op de A9 werden door de motoragent extreme hardrijders (35 km/uur overschrijding) aan de kant gezet en bekeurd. Op de A9 ter hoogte van Heemskerk werd zaterdagavond een personenauto met aanhanger (vouwwagen) aan de kant gezet door de motoragent, omdat men was vergeten de verlichting van de aanhangwagen aan te sluiten.
Meer dan 30 km te snel: sancties
Snelheidsoverschrijdingen van meer dan 30 km/uur (en op de snelweg met 40 km/uur) worden geregistreerd bij het Openbaar Ministerie. Afhankelijk van de voorgeschiedenis levert zo'n overtreding een forse boete of een dagvaarding op. Bij overschrijding van de maximumsnelheid van 50 kilometer of meer wordt bij staandehouding het rijbewijs ingevorderd. Bij zeer grove overtredingen kan de zogenaamde artikel 130-procedure gestart worden, waarbij de bestuurder een onderzoek moet ondergaan naar de lichamelijke of geestelijke geschiktheid om een motorrijtuig te besturen. Afhankelijk van de uitkomst kan het CBR het rijbewijs permanent ongeldig verklaren.
2016267031