Noord-Holland – Hardrijders moeten rijbewijs inleveren

De politie heeft de afgelopen week van ruim 92.000 voertuigen de snelheid gecontroleerd. Het overgrote deel van de bestuurders hield zich keurig aan de snelheid. Van 31 maart tot en met 8 april werden ruim achtduizend automobilisten betrapt op het overschrijden van de snelheidslimiet.2 min


Negentien hardrijders die de snelheid met meer dan 50 km per uur overschreden, werden door een motorrijder uit het verkeer gehaald en aan de kant gezet. Zij moesten direct hun rijbewijs inleveren.  De hoogte gemeten snelheid bedroeg 183 km per uur en werd gemeten op de N205 in Zwaanshoek, waar een snelheidslimiet van 100 km geldt. 
De controles vonden plaats op diverse provinciale wegen, binnen de bebouwde kom en op de A8 en A9. De overtreders die meer dan 50 km teveel op de teller hadden staan, werden staande gehouden op de Willemsweg in Hoorn, op de Jan Glijnisweg in Heerhugowaard, de Kanaalweg in Den Helder, de Leimuiderweg in Nieuw Vennep, de N207, de Fokkerweg in de Oude Meer en de N194 (voorheen het Braken) in Avenhorn, de A200 in Halfweg en de A8 in Zaanstad.
De meeste hardrijders waren te vinden op  de A9 in Akersloot waar de radarauto 2.360 kentekens fotografeerde. Verder viel op dat van alle provinciale wegen op dat op de N201 in Rozenburg de meeste bestuurders te hard reden; hier werden in totaal 438 weggebruikers betrapt.

Veiligheid
Te hoge snelheid speelt een grote rol bij verkeersongevallen. Want ondanks de toename van veiligheid in de auto’s door het gebruik van gordel, airbags, kreukelzones, wegknikkende stuurkolommen etc. zijn deze voorzieningen bij hoge snelheden niet automatisch levensreddend. Bij ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken speelt te hoge snelheid zelfs een doorslaggevende rol; als iedereen zich aan de snelheidslimiet zou houden, zouden er in Nederland ruim een kwart minder letselslachtoffers zijn. De politie wil bestuurders hiervan bewust maken en daarom maken snelheidscontroles standaard onderdeel uit van de taken van het Team Verkeer.

Waar controleren wij?
De controles vonden plaats op diverse locaties waar aantoonbaar hard gereden wordt, of waar vaker ongelukken plaatsvinden. Locaties voor verkeerscontroles worden gekozen op basis van de risico’s zoals bijvoorbeeld het aantal ongevallen in het verleden. Maar ook bijvoorbeeld geluidsoverlast kan een reden zijn voor controles. Ook na deze week gaan we door met onze controles. 

Geflitst voor maar 3 km te hard? Dat kan niet!
Een hardnekkig misverstand is dat de politie al vanaf enkele kilometers te snel bekeurt. Binnen de bebouwde kom staat de apparatuur altijd zo ingesteld dat pas vanaf 57 km per uur bekeurd wordt. Op 50-, 60- 70- en 80-kmwegen wordt pas geflitst als tenminste 7 km te hard wordt gereden. Boven de 100 km per uur is dat bij 8 km of meer teveel.

Meetcorrectie
Bij het zogenaamde ‘flitsen’ wordt rekening gehouden met afwijkingen die de kilometerteller van de gemiddelde auto of motor aangeeft. Dit omdat deze apparatuur niet jaarlijks geijkt wordt. Dus op een 50 kilometerweg wordt bekeurd vanaf een gemeten snelheid van 57km per uur. Daar wordt dan 3 km afgetrokken, dat is de zogenaamde meetcorrectie. Dit levert de gecorrigeerde snelheid op.Hierdoor lijkt het alsof het om een snelheidsoverschrijding van slechts 4 km/uur gaat, terwijl de gereden snelheid dus 3 km hoger ligt.