Noord-Holland – 140x de klos

Dagelijks zorgen veel automobilisten voor gevaarlijke situaties op de weg omdat zij achter het stuur met hun smartphone bezig zijn. Hoewel (vrijwel) iedereen weet dat het heel gevaarlijk is om tijdens het rijden op je mobiel te kijken, kunnen veel bestuurders de verleiding maar niet weerstaan. Controles blijven dan ook hard nodig om het verkeer veiliger te maken. Om die reden controleert de politie deze week extra op het bellen en appen tijdens het rijden.1 min


140 bekeuringen voor appen en bellen

De politie van de eenheid Noord-Holland heeft sinds dit weekend al 140 weggebruikers aan de kant gezet en bekeurd, omdat zij met hun smartphone bezig waren. Onder hen ook een aantal vrachtwagenbestuurders. 

Zes keer zo veel kans op ongeval
Bestuurders die met hun smartphone bezig zijn, gaan langzamer rijden, slingeren en zien verkeersborden en –tekens over het hoofd en reageren trager. Met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld het versturen van tekstberichtjes de kans op een ongeval verzesvoudigt. Volgens een schatting van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) belanden ieder jaar honderden verkeersslachtoffers in het ziekenhuis en overlijden tientallen mensen door telefoongebruik in de auto.

Omdat binnenkomende berichten veruit de grootste verleiding vormen, raden we je aan om je mobiel op stil of offline te zetten voor je in de auto stapt. Zo ben je in ieder geval veel minder snel afgeleid: -> onderweg-offline 

De regels
Het is niet toegestaan een mobiele telefoon vast te houden tijdens het autorijden. Ook het tussen oor en schouder klemmen van de telefoon valt onder dit verbod. Bellen of appen in een geparkeerde of stilstaande auto mag wel.

De regels voor gebruik van een mobiel staan in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en gelden in of op motorvoertuigen (auto’s en vrachtwagens), bromfietsen, snorfietsen of gehandicaptenvoertuigen met een motor.

Het gebruik van een smartphone op de fiets is officieel (nog) niet bij wet verboden maar wel worden er al langere tijd diverse campagnes gevoerd om fietsers bewust te maken van de gevaren die het gebruik van een smartphone op de fiets of te voet oplevert.