Roelofarendsveen – Met een rode pet op zijn hoofd en een breekijzer in zijn hand, trok een als inbreker vermomde politieagent onlangs door de Bloemenwijk in Roelofarendsveen met als doel de aandacht van bewoners te trekken. Agenten die, zowel opvallend als onopvallend, achter hem aanliepen, spraken buurtbewoners aan over deze verdachte persoon. Was de inbreker hen wel opgevallen? Zouden ze hiervoor de politie hebben gebeld?
Nu de dagen korter worden, breekt er weer een periode aan waarin het aantal inbraken toeneemt. De ludieke actie met de nepinbreker maakte deel uit van het zogenoemde ‘donkere dagen offensief’ in de gemeente Roelofarendsveen, waarin politie en gemeente bewoners met verschillende acties gedurende twee weken waarschuwden voor de verhoogde kans op inbraak.
1-1-2 ook voor verdachte omstandigheden
Eén van de vervolgvragen die de agenten stelden aan mensen die na het zien van de nepinbreker wél de politie zouden hebben gebeld, was welk nummer zij zouden bellen. Veel mensen denken namelijk dat het alarmnummer 1-1-2 alleen mag worden gebeld als zich levensbedreigende situaties voordoen. Niets is echter minder waar. Het alarmnummer 1-1-2 mag ook worden gebeld bij verdachte situaties, zoals onbekende mensen die rondhangen en veel interesse tonen in de woningen in de omgeving.
Goedkope preventiemaatregelen
Het ‘donkere dagen offensief’ beperkte zich niet tot deze ene actie. Zo surveilleerde de politie ook opvallend door de straten van Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oude Wetering en Leimuiden. Agenten te voet bekeken huizen op inbraakgevoeligheid en attendeerden bewoners op ‘onveilige’ aspecten. Daarbij gaven zij ook tips mee die bewoners zelf kunnen nemen om hun huis beter bestand te maken tegen inbrekers. Het gaat dan om relatief goedkope maatregelen als het gebruik van tijdklokschakelaars, het aanschaffen van buitenverlichting of het maken van afspraken met de buren tijdens bijvoorbeeld vakanties.
Preventieve verkeerscontrole
Omdat de dorpen langs de Rijksweg A4 regelmatig worden bezocht door inbrekers uit bijvoorbeeld Den Haag, Amsterdam of Utrecht, houdt de politie regelmatig ‘preventieve verkeerscontroles’ op locaties dicht bij deze snelweg. Tijdens het ‘donkere dagen offensief’ nodigde de politie twee inwoners van Roelofarendsveen – bij een van hen was onlangs ingebroken – om mee te gaan tijdens zo’n controle. De twee inwoners reageerden enthousiast op deze actie en gaven aan beter te begrijpen wat er allemaal bij komt kijken om inbrekers te kunnen oppakken.
Veiligheidsschouw door gemeente
De gemeente hield op De Lasso Noord in Roelofarendsveen en op de Drechthoek in Leimuiden veiligheidsschouwen. Dit gebeurde in het kader van de Week van de Veiligheid en benadrukte het belang van ‘schoon, heel en veilig’. Hiermee werd het project Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) ook nog eens onder de aandacht gebracht bij de ondernemers.|
Op donderdag 10 oktober gaven teamchef politie Kaag en Braassem, Anouk Veenstra, en burgemeester Marina van der Velde – Menting het officiële startsein van Burgernet in Kaag en Braassem. Inwoners die zich hebben aangemeld voor Burgernet ontvangen sms- en e-mailberichten van de politie na woninginbraken, vermissingen, etc. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe meer ‘ogen en oren’ de politie heeft. Inwoners kunnen met Burgernet actief een bijdrage leveren aan de veiligheid in hun leefomgeving.
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een veilige omgeving? Meld u ook aan voor Burgernet. Inmiddels gingen al ongeveer 500 inwoners u voor. En vergeet niet: bij verdachte situaties: Bel 1-1-2!