Nederland, België, Duitsland, Sint Maarten – Grote actie gestart in witwasonderzoek

De politie is dinsdag 14 maart gestart met een grote actie in het kader van een witwasonderzoek. Tientallen agenten, ondersteund door specialisten van Defensie en medewerkers van de FIOD, zijn woningen en bedrijfspanden binnen gevallen.1 min


Het zwaartepunt van deze actie ligt in Zuidoost Drenthe. Maar ook elders in Nederland, België, Duitsland en Sint Maarten worden invallen gedaan. Tot nu toe zijn vijf aanhoudingen verricht.  Bij de invallen wordt gezocht naar financiële administratie. Daarnaast legt het onderzoeksteam beslag op onroerend goed, waardevolle goederen en geld. Aan het einde van de actiedag wordt op politie.nl een nieuwsbericht geplaatst met daarin de resultaten. 

Georganiseerde criminaliteit

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waar witwassen onder valt, is een landelijke prioriteit voor de politie, belastingdienst en het Openbaar Ministerie. Er zijn vaak grote geldbedragen gemoeid bij grootschalige witwaspraktijken. Het doel van dergelijke onderzoeken is om een eind te maken aan het zorgeloos profiteren van crimineel verkregen geld en oneerlijke concurrentie te stoppen. Overheidsorganisaties pakken gezamenlijk de ondermijnende criminaliteit aan, waardoor de slagkracht groter is. Onderzoeken richten zich niet alleen op de belangrijkste spelers, maar ook op partijen die een faciliterende rol hebben.

Stop witwaspraktijken

Georganiseerde criminaliteit is vrijwel altijd gericht op het behalen van materieel voordeel. Maar wanneer iemand erin slaagt om met zijn criminele activiteiten veel geld te verdienen, dan ziet hij zich direct geconfronteerd met een probleem: hij kan niet in alle openheid grote uitgaven doen. Doet hij die uitgaven wel zonder dat hij ze met een legitieme inkomstenbron kan rechtvaardigen, dan trekt hij mogelijk de aandacht van de politie of andere autoriteiten. Simpel gezegd omvat witwassen alles wat een dader doet om dit probleem op te lossen.

Informatie

Volg voor updates van deze actie het twitteraccount van @poldrenthe. Kijk voor meer informatie over witwassen op de themapagina of over afpakken op de onderwerpenpagina van het Openbaar Ministerie.

Animatie

Wilt u weten waarom witwassen schadelijk is voor de maatschappij en hoe u witwaspraktijken kan herkennen? Bekijk dan de animatie.