Zeist – De gemeente Zeist doet er samen met politie, woningcorporaties, welzijnsinstellingen, Openbaar Ministerie alles aan om het aantal woninginbraken terug te dringen. Sinds deze zomer draait er in Zeist een pilot met de inzet van de “mobeye", een nieuw alarmeringsmiddel in de strijd tegen woninginbraak. De politie speelt hierin een cruciale rol.
De kans op woninginbraak is groter als bewoners niet thuis zijn. De mobeye is hét instrument om inbrekers op heterdaad te betrappen. Dit is een alarmsysteem dat een woning beveiligt tegen ongenode gasten. Op het moment dat het systeem beweging in de desbetreffende woning detecteert, wordt het direct geactiveerd en slaat het alarm. De mobeye staat in directe verbinding met de politie. Hierdoor probeert de politie snel bij de woning zijn, waardoor de pakkans op een woninginbreker wordt verhoogd.
De politie gaat de mobeyes in de zomerperiode in enkele tientallen woningen plaatsen, verspreid over Zeist. Inmiddels hebben de gemeente Zeist en politie brieven aan bewoners gestuurd, die in wijken wonen waar veel inbraken hebben plaatsvonden, met de vraag of zij belangstelling hebben om mee te doen met de proef. Er bestond grote belangstelling onder bewoners om mee te doen.
Acties tegen woninginbraak
Wat doen de gemeente en politie nog meer om woninginbraak te voorkomen?
Wat kunt u zelf doen?
De politie en gemeente investeren samen in het terugdringen van woninginbraken. Zelf kunt u ook veel doen om kans op inbraak te voorkomen. Denk aan sociale controle in uw eigen wijk, bijvoorbeeld door mee te doen met Waaks! (voor hondenbezitters) of door een oogje in het zeil te houden als uw buren niet thuis zijn. Op deze manier kunnen we samen veel doen aan een veilig Zeist.