Die controle vond plaats in de Piet Heinstraat in Middelburg. De agenten spraken de twee inzittenden van de auto aan en roken meteen de hen bekende geur van hennep uit de auto komen. De twee politiemannen vroegen aan de twee inzittenden om alle aanwezige drugs aan hun te overhandigen. Volgens de bestuurder, een 21-jarige Litouwer zonder bekende woon- of verblijfplaats in Nederland, waren er geen drugs aanwezig in de auto. Hij gaf de agenten toestemming om zijn auto te doorzoeken. In de auto werden geen drugs aangetroffen.
Onderzoek aan kleding
De bijrijder van de Litouwer, een 21-jarige Middelburger, had echter spullen bij zich waardoor de agenten vermoedden dat er mogelijk een drugsdeal gaande was. Hij droeg o.a. meerdere telefoons, een geldbedrag in kleine coupures en een ‘grinder’ om softdrugs mee te vermalen bij zich. Al die goederen zijn in beslag genomen door de politie. De agenten kondigden aan dat ze de twee mannen mee gingen nemen naar het bureau om daar een onderzoek aan/in hun kleding te kunnen doen. De man uit Litouwen liep netjes mee, de man uit Middelburg maakte wel aanstalten om mee te lopen, maar ging er vervolgens vandoor een brandgang in.
De agenten zetten de achtervolging meteen in en zagen de man ten val komen toen hij over een haagje een tuin in sprong. Een van de agenten sprong over hetzelfde haagje en toen hij neerkwam zag de Middelburger kans om hem met volle kracht tegen zijn bovenlichaam te trappen. De agent raakte hierdoor gewond. De 21-jarige man is vervolgens aangehouden. Op de plek waar hij werd aangehouden vonden de agenten een pakketje met een kleine hoeveelheid cocaïne. De agent die tegen zijn bovenlichaam is getrapt heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen en moet voorlopig rust houden. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling. De aangetroffen cocaïne is ook in beslag genomen.
De 21-jarige man uit Middelburg is overgebracht naar een cellencomplex waar hij maandag wordt gehoord. Hij wordt verdacht van het overtreden van de Opiumwet. Bij de man uit Litouwen werden geen verdovende middelen aangetroffen. Hij mocht na het onderzoek aan zijn kleding het bureau weer verlaten.
Veilige publieke taak
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen opsporingsambtenaren, politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel en treedt er daadkrachtig tegen op. Wie agressie of geweld pleegt tegen een werknemer met een publieke taak, moet snel en streng worden gestraft. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen medewerkers met een publieke taak altijd wordt verhoogd. Klik hier voor meer informatie over de veilige publieke taak.