Wormer – De politie arresteerde in september 2013 een 26-jarige Roemeense man in Finland op verdenking van meerdere diefstallen en een overval in Nederland. Een onderzoeksteam van de politie in Noord-Holland kwam de verdachte op het spoor dankzij tips na een uitzending van Opsporing Verzocht.
Op dinsdag 9 april 2013 pleegde de verdachte diefstallen en een overval in de regio Zaanstreek-Waterland. De man ging bij de diefstallen vaak op dezelfde manier te werk. Hij liep meerdere zaken binnen met een papier in een van zijn handen en vroeg in gebrekkig Nederlands of hij gebruik kon maken van een faxapparaat. Het papier legde hij op een waardevol object, zoals een mobiele telefoon, en probeerde deze vervolgens te stelen. In drie gevallen trachtte hij een mobiele telefoon te stelen. Twee keer lukte het de man. De diefstallen vonden allemaal vlak na elkaar plaats.
Overval en diefstallen
Op 9 april probeerde de man eerst in een kapsalon in Wormer een mobiele telefoon te stelen, dit lukte niet door een alerte medewerkster. Vervolgens pleegde hij een overval op een Zonnestudio in Wormer, waar hij een medewerkster met een mes bedreigde en haar telefoon meenam. Daarna stal hij in een kapperszaak de portemonnee van een vrouw in Middenbeemster, het lukte de vrouw haar portemonnee terug te pakken. Als laatste stal de man in een meubelzaak in Purmerend een mobiele telefoon.
Inzet Opsporing Verzocht
Het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht besteedde op 2 juli 2013 aandacht aan deze zaak en toonde beelden van de verdachte. Naar aanleiding van de uitzending meldden zich nog tientallen slachtoffers uit Nederland die aansloegen op de truc van de fax. Dit leidde, in aanvulling op de vier eerdergenoemde zaken, nog tot enkele aanvullende aangiftes uit onder andere Haarlem, Velserbroek, Alblasserdam, Woerden, Den Haag en Naaldwijk. Enkele kijkers herkenden de verdachte en informeerden de politie.
Uiteindelijk werd de man internationaal gesignaleerd en kon hij na onderzoek worden aangehouden. De verdachte zit sinds zijn aanhouding vast en moet zich morgen (16 april) om 9 uur voor de rechtbank in Haarlem verantwoorden.