Verborgen ruimtes
Door een vernuftig systeem in te bouwen in de personenauto werden de verdovende middelen verstopt in een aparte ruimte onder de autostoelen. Door een aantal handelingen kan de verborgen ruimte hydraulisch worden geopend, zo werd door experts van de Douane Amsterdam en de politie ontdekt tijdens onderzoek. Steeds vaker proberen criminelen op dergelijke innovatieve manieren hun activiteiten voort te zetten en op die manier bijvoorbeeld drugs, geld of wapens te verbergen zodat ze niet direct worden aangetroffen bij een controle. De politie is bekend met deze werkwijze en voert daarom regelmatig technisch onderzoek uit om verborgen ruimtes in personenauto’s en vrachtwagens boven water te halen.
Informatie is het kapitaal van de politie. Daarom wil de politie graag met u in gesprek, zeker als het zware criminaliteit betreft. U terecht bij het Team Criminele Inlichtingen via telefoonnummer 079-3458 999. Dit gesprek is vanaf het eerste moment anoniem en strikt vertrouwelijk. Ook kunt u informatie delen via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800–7000.
Onderzoek naar drugshandel
De politieactie in Venlo op 21 juni vloeit voort uit een lopend onderzoek van de Duitse politie naar handel en bezit van verdovende middelen. Het Openbaar Ministerie Limburg, FIOD, Douane, politie, RIEC Limburg en het Team Ondermijning Limburg hebben hiervoor een gezamenlijke actie gehouden bij panden aan de Amnesty Internationallaan en Diamanthof in Venlo op donderdag 21 juni.
Daarbij werden toen meerdere dure horloges, een motor, twee scooters, drie Porsches, enkele tienduizenden euro’s contant geld en een grote hoeveelheid illegale sigaretten aangetroffen. Een man uit Venlo werd destijds op de luchthaven van Düsseldorf aangehouden als verdachte in deze zaak.
Lees meer over de actie in Duitsland in het Duitse persbericht. De foto bij dit bericht is een stockfoto, en niet de auto in kwestie.
Aanpak ondermijning
Het Team Ondermijning Limburg is onderdeel van een gezamenlijke geïntensiveerde aanpak om als overheid de ondermijnende en georganiseerde criminaliteit in Zuid-Nederland een halt toe te roepen. Zij doen dat door integrale samenwerking met gemeenten, provincies, RIEC Limburg, bedrijven/instanties, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers.
Een van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Elke interventie is bedoeld om te raken en verstoort dit soort criminele samenwerkingsverbanden.