Limburg – Veel gestelde vragen over mobiel banditisme

Een grote controle op mobiel banditisme door de politie en partnerorganisaties. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen over deze controleactie.1 min


 

  • Aanleiding voor de gezamenlijke internationale controle in Euregio?
    Als politie willen wij mobiel banditisme een halt toeroepen en laten zien dat dit in het grensgebied niet zomaar gaat. De politie organiseert regelmatig lokale en regionale controles met flexibele interventieteams in gericht op deze dadergroepen, met als gevolg een grotere pakkans en een betere informatiepositie. Deze gezamenlijke controleactie vandaag past perfect in het Integraal actieplan tegen mobiel banditisme van de politiediensten in de euregionale driehoek.

 

  • Wat is mobiel banditisme?
    De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting en zakkenrollerij.

 

  • Waar komen de criminele bendes vandaan?
    Rondtrekkende criminele groepen kunnen uit alle landen komen. Tot en met 2013 was in Nederland echter een stijging te zien van mobiel banditisme vanuit Oost-Europa, met name de landen Polen, Bulgarije, Roemenië en Litouwen.

 

  • Wat doet de politie aan mobiel banditisme?
    Het aanpakken van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. Dit doet zij onder andere door de mobiele bendes in kaart te brengen. Hiervoor verzamelt en analyseert de politie informatie van onder andere EUROPOL en uit bijvoorbeeld opsporingsonderzoeken. Ook wordt informatie gedeeld en uitgewisseld met andere landen. Zo kunnen bijvoorbeeld DNA-sporen die zijn veiliggesteld bij een inbraak ook vergeleken worden met DNA dat is opgeslagen in buitenlandse databanken.

    Daarnaast voert de politie opsporings- en handhavingsacties en controles uit. Mobiel banditisme tegengaan is dan ook onderdeel van de (grootschalige) verkeerscontroles met ANPR (Automatic Number Plate Recognition). Bij deze controles werkt de politie nauw samen met douane, belastingdienst en andere partners.

 

  • Wat is ANPR en hoe werkt het?
    Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem. Een referentiebestand is een lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn zoals mobiele criminelen en rondtrekkende dadergroepen. Controle van de hits hiervan levert niet alleen een schat aan informatie op voor lopende rechercheonderzoeken maar vaak ook aanhoudingen van verdachten. Bij deze controles treft de politie vaak inbrekerswerktuigen en/of gestolen goederen aan.