Leur

1 min


Breda, Etten-Leur – In de afgelopen weken zijn zes verdachten van mensenhandel aangehouden door de recherche van de politie Zeeland-West-Brabant. Het gaat om mannen in de leeftijd van 18 tot 33 jaar, afkomstig uit Etten-Leur, Breda en Rotterdam. De mannen zouden verschillende, jonge kwetsbare slachtoffers hebben gedwongen om telefoonabonnementen af te sluiten in Breda, Tilburg, Bergen op Zoom of Rotterdam. Twee van de zes verdachten werden eerder deze week aangehouden in Breda. De politie kwam de verdachten op het spoor na aangiften van enkele slachtoffers.

De mannen zouden tussen januari en augustus 2013, ten minste acht slachtoffers hebben gedwongen een telefoonabonnement af te sluiten. De jongeren werden eerst onder druk gezet en geïntimideerd waarop één van de verdachten mee de winkel inging om er op toe te zien dat het slachtoffer abonnementen afsloot. Er zou onder andere ook met wapens zijn gedreigd. De gloednieuwe telefoons moesten na het afsluiten worden ingeleverd bij verdachten. Dat nog meer slachtoffers zijn gemaakt, wordt niet uitgesloten. Deze mensen hebben zich echter nog niet gemeld bij de politie.

Voorgeleiding

De hoofdverdachte, een 33-jarige man uit Etten-Leur, en een 18-jarige medeverdachte uit Breda zitten sinds eind augustus vast. Eén van de twee verdachten die eerder deze week werd aangehouden is vandaag voorgeleid en blijft langer vast zitten. Het gaat om een 19-jarige man uit Ulvenhout. De tweede verdachte, een 18-jarige Bredanaar, wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant ziet in de werkwijze van deze verdachten een vorm van mensenhandel. De verdachten zouden door middel van dwang de slachtoffers hebben uitgebuit om daar zelf financieel voordeel uit te halen.

Moderne slavernij

Mensenhandel is een vorm van moderne slavernij. Het is een misdrijf dat een zeer ernstige inbreuk maakt op de menselijke waardigheid. Er wordt veel geld mee verdiend en ieder jaar worden in Nederland enkele duizenden vrouwen, mannen en zelfs kinderen op allerlei manieren uitgebuit. Slachtoffers van mensenhandel worden niet alleen tewerkgesteld in veelal de prostitutie maar ook in sectoren als de land- en tuinbouw, horeca, bouw en in de huishouding. In deze vorm van mensenhandel worden slachtoffers opgezadeld met hoge schulden. De aanpak van mensenhandel heeft de prioriteit van politie en Openbaar Ministerie.

Bron: Persbericht Openbaar Ministerie