Leur

2 min


Etten-Leur – Samen met leden van buurtpreventie in de wijk Grauwe Polder heeft de politie drie zogenaamde voetjesacties gehouden.

De acties werden eind julie en begin augustus met name op avonden gehouden tussen 21.00 tot 22.30 uur. Naast het preventieve karakter gaf dit ook extra toezicht in de vakantieperiode. De afgelopen maanden zijn er nauwelijks woninginbraken geweest in de Grauwe Polder en om dit zo te houden werden er voetjes van papier achtergelaten bij woningen in de omgeving waar inbrekers mogelijk een kans zouden zien. Tijdens de actie werd met name slecht hang- en sluitwerk aan poorten en deuren van schuurtjes geconstateerd. Daarnaast waren poorten en schuurdeuren niet altijd afgesloten, waardoor het preventieteam en de agenten zo bij bewoners in de achtertuin konden lopen.

 

Wijkagent Jaap Malcontent vertelt: “Ik ben als wijkagent zeer tevreden over de leden van buurtpreventie Grauwe Polder: ze lopen elke week hun ‘surveillancerondes’. Zij zijn de extra ogen en oren in de wijk, ze voorzien mij van veel informatie, maken goed contact met de buurtbewoners en zijn inzetbaar bij acties zoals de voetjesactie.”

Preventietips

Gelegenheid maakt de dief. Geef inbrekers geen kans!

Om het aantal woninginbraken terug te dringen, houdt de politie het hele jaar door regelmatig acties waarbij bewoners alerter worden gemaakt op de risico’s van onafgesloten ramen en deuren. Ook in de wintermaanden vinden inbraken en insluipingen via openstaande ramen en deuren plaats.

 

Doel: bewustwording

De dader komt even snel binnen, ook via de bovenverdieping, pakt wat waardevolle spullen en vertrekt dan weer. Om mensen hiervan meer bewust te maken gaat de politie de komende wintermaanden regelmatig de wijken in en spreekt bewoners aan, daar waar ramen, deuren en schuren niet zijn afgesloten. De bewoner ontvangt hierbij een geel kartonnen voetje met de tekst “Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn …”

 

Wat doet de politie?

Naast deze preventieactie doet de politie er alles aan om woninginbrekers op te sporen. Bij elke woninginbraak waarvan aangifte is gedaan, start de politie een (buurt)onderzoek en vindt er indien nodig forensisch onderzoek plaats. Daarnaast houdt de politie extra toezicht in wijken waar een verhoogd risico is op woninginbraken.

 

Hoe maakt u het insluipers moeilijker?

Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet te lang onbeheerd (ook niet om te douchen, slapen, boven stofzuigen, enzovoort).

Leg geen waardevolle spullen in het zicht (laptop, fotocamera, portemonnee).

Sluit ramen en deuren gedurende de nacht.

Bedenk dat inbrekers/insluipers ook gebruik kunnen maken van een open bovenlicht.

Gebruik degelijk hang- en sluitwerk om bijvoorbeeld ramen inbraakveilig op een kierstand te zetten.

Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot zitten.

 

112 bellen

Bent u getuige van een woninginbraak of hebt u het sterke vermoeden dat iemand op het punt staat in te breken, belt u dan met 112. De politie is dan binnen 10 minuten ter plaatse en hiermee verhoogt u de kans inbrekers op heterdaad te betrappen. Let hierbij op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Deze informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).

 

Waar u op moet letten

Let bij het inschakelen van de politie op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Deze informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).