Leiden e.o. – Politie waarschuwt voor nepagent

2 min


Wij willen mensen er op wijzen dat de politie nooit bij mensen aan de deur komt om te vragen naar de beveiliging in de woning. Ook zal een agent nooit vragen waar u uw kostbaarheden opbergt. Nepagenten maken misbruik van mensen die te goeder trouw zijn. De politie doet er alles aan deze nepagent(en) zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden. Maar ook u kunt helpen. Vertel uw (groot)ouders en/of oudere buren dat er nepagenten actief zijn en dat als ze een situatie niet vertrouwen de deur niet openen en direct 112 bellen. Maak dit onderwerp bespreekbaar.

De meest recente meldingen zijn van 18 oktober. Toen werden twee ouderen slachtoffer van een nepagent. In Voorhout belde hij op de Boekenburglaan aan bij een 74-jarige vrouw.

Hij vertelde dat de politie op zoek was naar een inbreker en dat hij graag zelf wilde zien of haar huis wel goed was beveiligd. Eenmaal binnen wist hij een geldbedrag buit te maken. In Katwijk werd diezelfde dag een 86-jarige vrouw in haar woning aan het Kamperfoelieplein slachtoffer van eenzelfde babbeltruc. Ook hier weet de man een geldbedrag buit te maken. In Oegstgeest reageerde een bejaarde vrouw erg alert. Zij weigerde de man binnen te laten, deed snel de deur dicht en belde de politie. Hier bleef het bij een poging.

Signalement

Het gaat om een man, tussen de 35 en 50 jaar oud. Hij is tussen de 1.70 – 1.85 m lang en heeft een stevig postuur. Slachtoffers meldden dat de man kort, donker of blond haar had. Hij spreekt over het algemeen beschaafd, maar ook wordt plat Haags en Amsterdams gemeld. De slachtoffer zijn over het algemeen in de ochtenduren door de nepagent benaderd en daarbij toont hij een legitimatiebewijs. Hij gebruikt vaak de smoes dat hij komt controleren of de beveiliging van de woning wel in orde is. In een enkel geval werd gemeld dat de man in een (politie)-uniform (voor zover er over een politie-uniform gesproken kan worden) aan de deur stond. De dader kijkt in de woning en “lokt” de bewoner uiteindelijk mee naar boven om vervolgens weer heel snel naar beneden te gaan. De buit bestaat uit sieraden, cash geld en in een enkel geval een bankpasje.

Oproep getuigen en gedupeerden

De politie komt graag in contact met mensen die geconfronteerd zijn met één of meerdere personen aan de deur, die aan de hand van een babbeltruc binnen probeerde te komen. Ook wil de politie graag spreken met mensen die over informatie beschikken wat mogelijk met deze babbeltrucs te maken kan hebben. Bent u slachtoffer geworden van een babbeltruc of heeft u meer informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Liever anoniem uw tip doorgeven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc?

Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt, goede bedoelingen. U kunt zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van dieven en oplichters.

  • Laat niet zomaar onbekenden in uw huis. Check vooraf wie u binnen laat.
  • Is iemand toch al binnen, verlies hem dan niet uit het oog. Laat u niet afleiden.
  • Doe ’s avonds laat en ’s nachts niet open als u niemand meer verwacht en u niet weet wie er voor uw deur staat.
  • Staat er onaangekondigd iemand van een bedrijf voor de deur? Laat de man of vrouw niet binnen. Bel eerst ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie en check of het klopt.
  • Vertrouwt u iets niet? Schroom niet en bel direct 112.
  • Heeft u oudere familieleden? Waarschuw ze dan door dit soort voorvallen met hen te bespreken.