Leiden e.o. – Opnieuw zeven aanhoudingen in onderzoek naar sextortion

In een politieonderzoek naar sextortion zijn de afgelopen week opnieuw zeven verdachten aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Leiderdorp en zes minderjarige jongens uit Leiden, van wie een al een keer eerder in dit onderzoek is aangehouden. De afgelopen maanden werden in dit onderzoek al acht verdachten aangehouden.3 min


In augustus van dit jaar startten rechercheurs van de districtsrecherche Leiden-Bollenstreek een onderzoek nadat een slachtoffer van sextortion zich aan het politiebureau in Leiden meldde. In diezelfde maand werden al twee verdachten aangehouden, in de maanden daarna volgden nog eens zes aanhoudingen. Meer hierover staat in een eerder bericht op politie.nl.

Zeven nieuwe aanhoudingen

Na deze aanhoudingen ging het politieteam onverminderd door met het onderzoek. Dit leidde dinsdag 26 november tot de aanhouding van nog eens vier minderjarigen uit Leiden.

Een dag later, woensdag 27 november, hield het onderzoeksteam opnieuw drie verdachten aan. Hierbij ging het om twee minderjarigen uit Leiden en een 19-jarige man uit Leiderdorp. Een van de minderjarigen werd voor de tweede keer in dit onderzoek aangehouden omdat hij valt te koppelen aan nieuwe feiten.

De recherche doet verder onderzoek naar de rol van deze zeven verdachten in het sextortion-onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Het onderzoek gaat ook nu onverminderd verder.

Openbaar Ministerie

Deze zeven verdachten worden vrijdag 29 november voorgeleid aan de rechter-commissaris. Van de acht verdachten die eerder al in dit onderzoek werden aangehouden, zitten er vijf nog vast. Drie minderjarigen die eerder werden aangehouden, zijn heengezonden en wachten het verdere onderzoek in vrijheid af, maar zijn nog wel verdachte. Een van hen werd dus 27 november opnieuw aangehouden.

Aangiften

Sinds de start van het onderzoek hebben 28 slachtoffers van sextortion aangifte gedaan bij de politie. Daarnaast is het onderzoeksteam nog in gesprek met een aantal slachtoffers, zij overwegen nog aangifte te doen. Het gaat om slachtoffers in de leeftijd van 14 tot 48 jaar.

De slachtoffers betaalden de afgelopen maanden in totaal zo’n honderdduizend euro aan een groep tieners die hen afperste door te dreigen naaktfoto’s van hen openbaar te maken. Mogelijk heeft de groep zo’n honderd slachtoffers gemaakt.

Seksueel getint gesprek

In hun werkwijze benaderen één of meerdere daders de slachtoffers via social media. Vaak doen zij zich hierbij voor als vrouw. Zodra het gesprek een seksueel getinte vorm aanneemt, wordt het slachtoffer gevraagd een naaktfoto van zichzelf te sturen. Zodra de daders deze foto in bezit krijgen, begint de ellende voor het slachtoffer.

Dreiging openbaar maken foto’s

De daders dreigen de foto’s of video’s van het slachtoffer door te sturen naar zijn social mediacontacten als hij niet betaalt. Om dit te voorkomen, moet het slachtoffer geld overmaken naar een bankrekening. Het rekeningnummer staat vaak op naam van een tweede dader. Als het slachtoffer niet betaalt, wordt er druk op hem uitgeoefend en benadert een derde dader contacten van het slachtoffer. De accounts waarmee nietsvermoedende slachtoffers in de val worden gelokt, worden vaak gepromoot door een vierde dader.

Money mules

Ook maakt de dadergroep gebruik van zogenaamde ‘money mules’. Dit zijn personen, vaak minderjarig, die hun rekening beschikbaar stellen voor dit soort praktijken. Zij krijgen hiervoor veelal een kleine vergoeding.

Dertig aanhoudingen in eerdere onderzoeken
In twee andere onderzoeken naar sextortion in Den Haag, Delft, ’s-Gravenzande en Zoetermeer hield de politie in de afgelopen maanden ook al dertig verdachten aan. Meer hierover staat in een eerder bericht op politie.nl.

Sextortion?

Alle slachtoffers kregen te maken met zogenoemde ‘sextortion’, een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. In dit onderzoek betrof het naaktfoto’s of -video’s van het slachtoffer. Maar bij sextortion kan het ook gaan om webcambeelden van iemand die zo worden gemonteerd dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met bijvoorbeeld een minderjarige. De afpersers willen vaak geld of juist nog meer pikante beelden. Onderstaande animatie van Helpwanted legt sextortion uit.

Slachtoffer van sextortion?

Dreigt iemand naaktfoto’s van jou te delen met je familie, klasgenoten of collega’s? Ga niet in op deze bedreigingen. Als je doet wat er wordt gevraagd, kan de persoon jou verder chanteren. Het is geen garantie dat dit stopt als jij doet wat er wordt gevraagd. Vaak vragen de afpersers juist nog meer geld of nog meer pikante beelden. Je kunt bij de politie altijd aangifte doen van sextortion. Kijk voor tips op vraaghetdepolitie.nl of op helpwanted.nl.

Onderzoek naar hulpverlening

Helpwanted.nl, onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), houdt op dit moment samen met Slachtofferhulp Nederland een onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s of -foto’s onder jongens tot en met 26 jaar. De uitkomsten van dit onderzoek worden onder meer gebruikt om de zorg- en hulpverlening van online seksueel misbruik te verbeteren. Ben jij als jongen financieel afgeperst met naaktbeelden en wil je helpen de hulpverlening hierin te verbeteren? Neem dan anoniem deel aan het online onderzoek.