Bij de politie bestond het vermoeden dat een groep Leeuwarders al enige tijd op grote schaal cocaïne verhandelde aan een groot aantal gebruikers in Leeuwarden en omstreken. De klantenkring blijkt uit circa 200 personen te bestaan. De overlast van deze handel en de meldingen van inwoners leidde er toe dat de recherche, in samenwerking met de Criminaliteit Interventie Groep (CIG) van het politie basisteam Leeuwarden en het Openbaar Ministerie, eind 2016 een onderzoek startte naar deze organisatie. Gedurende het onderzoek kwamen diverse verdachten in beeld, die zich binnen de groep bezig hielden met de inkoop en de verkoop van de cocaïne. Het vermoeden bestaat dat de omzet over de afgelopen tijd enkele tonnen bedraagt. Waarschijnlijk wordt de handel in auto’s gebruikt om het drugsgeld wit te wassen.
Acht zoekingen
De politie zocht met een drugs- en geldhond en een zoekploeg van Defensie in zeven woningen en een bedrijfspand aan de Apolloweg in Leeuwarden naar financiële administratie, contant geld en verdovende middelen. De zoekploeg van Defensie is deskundig in het zoeken naar verborgen ruimtes en het zoeken in zeer kleine ruimtes of ruimtes met weinig of geen licht in onveilige situaties. Uiteindelijk is er enkele tien duizenden euro’s aan contant geld, illegaal vuurwerk, twee automatische vuurwapens (AK-47) en munitie in beslag genomen. Verder is er beslag gelegd op bankrekeningen en aan vermoedelijk verdovende middelen is er een hoeveelheid hennep en cocaine in beslag genomen. In totaal zijn 12 auto’s, een speedboot en twee scooters in beslag genomen.
Sluiting drugspanden
De gemeente Leeuwarden hanteert als beleid dat een woning of ander pand wordt gesloten als daar binnen een vorm van georganiseerde criminaliteit een handelshoeveelheid harddrugs wordt aangetroffen. De politie maakt naar aanleiding van de invallen van vandaag een bestuurlijke rapportage op die ter beschikking van de gemeente wordt gesteld.
Georganiseerde criminaliteit
De aanpak van georganiseerde criminaliteit is een landelijke prioriteit voor de politie en het Openbaar Ministerie. Er gaan vaak grote geldbedragen om in witwaspraktijken. Met dat crimineel verdiende geld kunnen criminelen zich manifesteren in de bovenwereld en greep krijgen op het leven en de veiligheid van burgers. Met een gezamenlijke aanpak willen politie en het Openbaar Ministerie voorkomen dat er vermenging ontstaat tussen de onder- en bovenwereld en ondermijning van overheidsinstanties en het bedrijfsleven. Het doel is om een eind te maken aan het zorgeloos profiteren van crimineel verdiend geld en om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.
Misdaad mag niet lonen
Door geld en waardevolle goederen af te pakken laten politie en Openbaar Ministerie zien dat misdaad niet loont. Bij de zoekingen is beslag gelegd op contant geld en op een aantal auto’s. Het geld dat de verdachten hiermee kwijt raken kan niet meer geïnvesteerd worden in nieuwe criminele activiteiten. De waarde van de in beslag genomen goederen dient ter dekking van een eventuele maatregel ter ontneming van de winsten van criminele activiteiten.
Wat kunt u doen?
Gemeenten, bedrijven, waterschappen, politie, brancheorganisaties en ja, ook u kunt iets doen. Ziet, hoort, ruikt u onraad? Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie.
Melden kan via
Politie 0900-8844 of meldformulier
Meld Misdaad Anoniem 0800-7000
Team Criminele Inlichtingen 079-3458 999
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over witwassen en afpakken op de themapagina witwassen en de onderwerpenpagina op www.politie.nl