Den Haag – De politie hield woensdag 14 mei een grootschalige landelijke actie om mensenhandel in de prostitutie aan te pakken. In totaal controleerden agenten circa 100 prostituees en hielden zij enkele personen aan.
Ruim 220 politiemedewerkers gingen woensdag 14 mei op pad naar aanleiding van signalen van mensenhandel in commerciële seksadvertenties op internet. Voorafgaand aan de actiedag selecteerden agenten via seksadvertentiewebsites meer dan vijfhonderd advertenties van prostituees waarin signalen van mogelijke mensenhandel voorkwamen. Als een prostituee jonger is dan 21 jaar, wordt dit bijvoorbeeld als signaal van mensenhandel beschouwd. Ondanks dat dit niet zo hoeft te zijn, heeft de politie wel een extra oog voor deze jonge, en daardoor kwetsbare groep prostituees.
Controle prostituees
Het merendeel van de advertenties werd vervolgens telefonisch nagetrokken waarna een afspraak werd gemaakt met de prostituee. De politie controleerde op die manier circa 100 prostituees. Dit leidde tot aanhoudingen op verdenking van mensenhandel (twee), onderzoeken naar illegaliteit (drie) en vanwege de identificatieplicht. Daarnaast leverde een aantal ‘huisbezoeken’ belangrijke informatie op voor lopende rechercheonderzoeken en signalen voor mensenhandel die nog nader moeten worden uitgelopen.
Woningen, hotels, vakantiepark of woonboot
De politie kwam met name in woningen en hotels uit en een enkele keer op een vakantiepark of woonboot. In de woningen waren regelmatig meerdere prostituees aanwezig en soms ook kinderen. In één woning was een gangbangparty gaande en in een andere woning werd een drugsdealer aangetroffen. In een aantal zaken zal aanvullend onderzoek plaatsvinden naar mogelijke mensenhandel.
Internetadvertenties
In de vergunde commerciële seksbranche, bordelen, privéclubs of bijvoorbeeld raamprostitutie, is sprake van intensief toezicht en controle op vergunningen en legale tewerkstelling. Desondanks is ook in die sector soms sprake van misstanden, waarbij prostituees bijvoorbeeld hun verdiensten moeten afstaan of onder dwang in de prostitutie zitten.
Voor dit onderzoek koos de politie internetadvertenties uit van commerciële seksaanbieders. De focus hierbij lag op de zogenoemde niet-vergunde prostitutie, bijvoorbeeld vanuit woningen of hotels. Om inzicht te krijgen of, en zo ja in welke mate, de problematiek uit de vergunde prostitutie ook speelt bij niet-vergunde prostitutie, houdt de politie regelmatig controleacties. Vorig jaar vonden er twee grote landelijke controles plaats.
Samenwerking
Hiervoor is nauwe samenwerking nodig tussen de regionale eenheden, de Landelijke Eenheid en andere partners. Zo’n samenwerking valt sinds de invoering van de nationale politie veel eenvoudiger en efficiënter te organiseren. Naast de politie, speelden ook de Koninklijke Marechausse, enkele Regionale Informatie- en Expertisecentra (EMM), het Coordinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha), enkele gemeenten, het Amsterdamse Prostitutie & Gezondheidscentrum en enkele regionale afdelingen van de belastingdienst een actieve rol. Waar agenten verdachten aanhielden, werd het Openbaar Ministerie bij de actie betrokken.
Rapportages
Bij de actie zijn 50 bestuurlijke rapportages opgemaakt. Op basis van deze rapportages kan het lokale bestuur, de burgemeester, bijvoorbeeld een illegaal bordeel laten sluiten of een dwangsom opleggen. Hierbij worden gemeenten regelmatig geadviseerd door Regionale Informatie en Expertisecentra (RIEC). Deze centra zijn onder meer gespecialiseerd in de bestuurlijke aanpak van mensenhandel.
Meer zicht
De doelstelling van de politie om meer zicht te krijgen op de niet-vergunde prostitutie, strekt zich ook uit tot mensen die hierin faciliteren. Rond de prostitutiesector bestaat een netwerk van mensen die hun diensten verlenen. Bijvoorbeeld door een woning beschikbaar te stellen, of als chauffeur of tussenpersoon op te treden. De politie is hierop alert omdat dergelijke dienstverlening een indicator van mensenhandel kan zijn.
Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik is tevreden over de actie: “Mensenhandel is een moderne vorm van slavernij. Door zowel op landelijk als lokaal niveau samen met onze partners dergelijke grote acties te houden, willen wij misstanden in de prostitutiesector samen bestrijden.”
Tips via Meld Misdaad Anoniem
De politie en andere overheden maken bij de aanpak van mensenhandel dankbaar gebruik van de hulp van het publiek. Zo komen via Meld Misdaad Anoniem wekelijks signalen binnen van mensenhandel. In 2012 en 2013 nam dit aantal enorm toe als gevolg van een campagne tegen mensenhandel. Dankzij die tips via 0800-7000 kunnen onderzoeken en controles gerichter worden uitgevoerd. Denk aan nieuwe ontbrekende informatie die bijvoorbeeld leidt naar personen die mensenhandel faciliteren, zoals bijvoorbeeld eigenaren van appartementen die hun ruimte verhuren aan prostituees.