Westland – Politieagenten van Bureau Westland hadden vrijdag 29 november een bijzondere Burger in Blauw in hun surveillancevoertuig. Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie, reed die dag als gast mee met de politie.
Met Burgers in Blauw krijgen inwoners van het Westland en Midden Delfland de gelegenheid om het werk van de politie van dichtbij mee te maken door mee te gaan op surveillance. De politie verwacht op die manier de werkzaamheden van een agent bij het publiek beter onder de aandacht te kunnen brengen. Bij Bureau Westland gingen dit jaar al 31 inwoners mee op surveillance.
Korpschef
Gerard Bouman is bekend met de Burgers in Blauw activiteiten van Bureau Westland en wilde met eigen ogen zien hoe agenten van het wijkbureau Westland invulling geven aan dit inititatief. Hij was vooral benieuwd naar de reacties die agenten ontvingen nadat zij op surveillance waren geweest met een Burger in Blauw. Tijdens de surveillance heeft hij ondermeer hotspots jeugd in Naaldwijk bezocht en is er in Wateringen na een melding van verdachte omstandigheden, bij woningen uitgekeken naar een verdacht persoon.
Bouman: “Als Burger in Blauw krijg je een goed beeld van de activiteiten die zich afspelen in het gebied van Bureau Westland. Het contact met de bweoners is goed, dat merk je als agenten met de inwoners in gesprek raken. De reacties die agenten van Burgers in Blauw krijgen zijn positief, ze ervaren het politievak als dynamisch en afwisselend.”
Burgerparticipatie
Bouman: “Burgerparticipatie is een vast onderdeel van het dagelijkse politiewerk. Iedere politie-eenheid heeft vrijwilligers aan zich verbonden die op diverse terreinen een bijdrage leveren aan veilligheid. Soms onzichtbaar op de achtergrond, vaak fysiek in aanwezigheid op straat of bij grote evenementen. In het verzorgingsgebied van Bureau Westland zijn daarnaast nog eens in 12 dorpskernen buurtpreventieteams met ongeveer 500 buurtpreventen en 61 telefooncirkels die 1.800 gezinnen bereiken actief. Allemaal initiatieven waarin politie en inwoners intensief samenwerken om de veiligheid en leefbaarheid verder te vergroten.”
Burgernet
Naast Burgers in Blauw, buurtpreventieteams en telefooncirkels maakt Westland en Midden – Delfland ook gebruik van Burgernet. Dit is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS of email met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Voor meer informatie en aanmelding: www.burgernet.nl . Informatie over politievrijwilliger is te vinden op www.kombijdepolitie.nl/vrijwilliger.