Breda, Veen – Persbericht Openbaar Ministerie: Op 30 december (2013) verrichtte de politie Zeeland-West-Brabant 100 aanhoudingen in Veen. Een deel van deze verdachten zal worden vervolgd en een deel van de zaken is deze week geseponeerd. In dit bericht legt het Openbaar Ministerie uit dat zij ten volle achter de gepleegde massale aanhoudingen staat en welk strafrechtelijk vervolg de ongeregeldheden tijdens afgelopen jaarwisseling kent.
Arrestatie
In de nacht van maandag 30 december op dinsdag 31 december werden agenten op de Grotestraat in Veen onverwachts geconfronteerd met een georganiseerd en gewelddadig treffen door een grote groep jongeren en jongvolwassenen. De politie was toen juist ter plaatse om een veilige werkomgeving te creëren voor de brandweerlieden die waren opgeroepen om een brandende auto te blussen. Aan meerdere vorderingen ter plekke om te vertrekken werd niet voldaan. In plaats daarvan werden de agenten agressief bejegend door een grote groep. Ze werden vanuit de groep met glaswerk en zwaar vuurwerk bekogeld. In eerste instantie werden zes relschoppers aangehouden, daarna nog 94. Deze mensen vluchtten een horecagelegenheid in. Ook van daaruit zijn gewelddadigheden gepleegd tegen de politie. Alle honderd verdachten werden in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld en ingesloten op diverse locaties verspreid over Nederland.
Geen geweld
De hoofdofficier van justitie mevrouw H. Hoogendijk benadrukt: “De bewuste massale confrontatie, het negeren van aanwijzingen van de politie en het gebrek aan verantwoordelijkheid om elkaar te corrigeren, rechtvaardigt de aanhouding van de honderd verdachten. Geweld tegen hulpverleners wordt niet getolereerd. Justitie en politie trekken een duidelijke grens daar waar het feest van een nieuw jaar leidt tot ernstige strafbare feiten, zoals brandstichting, openlijk geweld tegen agenten en vernieling politieauto’s.’
Onderzoek
Door de ernst, de complexiteit, de hectiek van de gebeurtenissen en het grote aantal verdachten is een team grootschalig onderzoek geformeerd. Dat het gewelddadig treffen is voorbereid is gebleken uit telefoonverkeer en de spullen die zijn aangetroffen in de horecagelegenheid: pepperspray, zeer zwaar vuurwerk en bivakmutsen.
Vervolging
De sepotbeslissing voor 87 van de verdachten volgt uit het feit dat er naar de mening van het OM onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is tegen déze verdachten. Bij vervolging moet vaststaan welke strafrechtelijke handeling zou zijn verricht door de verdachte. De omstandigheden van de late avond op 30 december – donker, rookontwikkeling door het afgestoken vuurwerk, beperkt aantal aanwezige verbalisanten – maakte het de politie onmogelijk om dit te reconstrueren bij deze verdachten. Deze personen zijn geïnformeerd over het niet verder vervolgen van hun strafzaak. Het onderzoek naar de strafrechtelijke betrokkenheid van de rest van de verdachten loopt nog. Voor een deel zijn dit verdachten die betrokken zijn bij de brandstichting en het openlijk geweld tegen agenten en het niet voldoen aan de vordering te vertrekken. De ex-verdachten en hun advocaten zijn via een uitgebreide sepotbrief reeds op de hoogte gesteld.
Oud en Nieuw Veen
De burgemeester van de Gemeente Aalburg de heer Naterop, politiechef de heer Vissers en de hoofdofficier van justitie mevrouw Hoogendijk kijken met afschuw terug op de gebeurtenissen van vorig jaar. Met name het geweld tegen de politie achten ze volledig onacceptabel. Ze benadrukken gezamenlijk dat ook dit jaar duidelijke grenzen worden getrokken bij de komende jaarwisseling. In de gemeente Aalburg – waar Veen onder valt – worden jaarlijks alternatieve feesten gesubsidieerd en ondersteund. De burgemeester houdt nadrukkelijk de mogelijkheid tot een gesprek open om te komen tot een feestelijke en geweldloze jaarwisseling 2014 – 2015.
Bron: Persbericht van het Openbaar Ministerie Zeeland – West Brabant