Inbrakenweekoverzicht; let op stokje nabij deurslot van vakantievierende buren!

2 min


Gooi en Vechtstreek – Het wekelijks inbrakenoverzicht geeft inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek inzicht in woninginbraken in hun omgeving. Het overzicht geeft informatie over hoe vaak is ingebroken, waar is ingebroken en op welke wijze. In verband met de zomervakantie verschijnt het volgende overzicht op 12 augustus. Bijzonderheden vindt u tussentijds zoals gebruikelijk wel op politie.nl.

Overzicht en opvallendheden

In de periode van 12 tot 19 juli werd in totaal 13 keer ingebroken in het gebied Gooi en Vechtstreek. Er werd 7 keer gepoogd in te breken en er waren 3 insluipingen en 3 babbeltrucs. De meeste inbraken werden in de nacht gepleegd. Laptops, sieraden en geld vormden de buit. Met het mooie weer is de kans op een insluiping erg groot. Sluit ramen en deuren als u er geen zicht op heeft!

Inbraken per gemeente
Blaricum: 1 inbraak, 1 poging
Bussum: geen inbraken, geen pogingen
Hilversum: 9 inbraken, 1 poging, 2 insluipingen, 1 babbeltruc
Huizen: 1 inbraak, 3 pogingen, 1 insluiping, 1 babbeltruc
Laren: 1 inbraak, 1 poging
Muiden: geen inbraken, geen pogingen
Naarden: 1 inbraak, 1 poging
Weesp: geen inbraken, geen pogingen,1 babbeltruc
Wijdemeren: geen inbraken, geen pogingen

Burgernetdeelnemers rol bij opsporing inbrekers

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeenten en politie om de veiligheid in woon- en werkomgeving te bevorderen. De centralist van de meldkamer van politie start, na een melding van bijvoorbeeld inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Deelnemers aan Burgernet ontvangen een ingesproken bericht via de telefoon of een sms met het verzoek uit te kijken naar een omschreven persoon of betrokken voertuig. Gewoon vanaf uw eigen woning, op straat of werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij opsporing.

In de gemeenten Huizen, Naarden en Bussum wordt nu ook een alertering via Burgernet verstuurd na een inbraak. Het komt regelmatig voor dat er op een later tijdstip in diezelfde omgeving weer wordt ingebroken. Op deze manier wordt gewerkt aan preventie.

Schrijf u ook in voor Burgernet!

Let op: stokje in of nabij deurslot?!

Een manier van inbrekers om er achter te komen of mensen op vakantie zijn, is een stokje in of nabij het slot van een deur. Het stukje wordt gestoken tussen de deur en de deurpost of letterlijk in het slot. Als het stokje er de volgende dag nog zit, weten inbrekers dat de deur niet geopend is geweest. Zijn uw buren op vakantie? Let hier dan extra op. Verwijder aangebrachte stokjes en meld het bij de politie zodat bekend is waar inbrekers acief zijn. Afgelopen week is een dergelijke melding gekomen vanuit Huizen.

Babbeltrucs in Weesp, Huizen en Hilversum

Maandag 15 juli werd bij een 91-jarige bewoner van de Bloemenweg in Huizen aangebeld door een man die aanbood boodschappen voor de Huizer te willen doen. De bewoner pakte zijn portemonnee, legde deze op tafel en voor de Huizer het door had, was de man verdwenen en was er geld uit zijn portemonnee gestolen. De Huizer was erg ontdaan door het voorval.

Bij een 83-jarige bewoner van de Kastanjelaan in Weesp belde 16 juli een zogenaamde taxichauffeur aan. Ondertussen werd mogelijk door een andere persoon een bankpas uit de woning ontvreemd. De bewoner wist op tijd zijn pas te blokkeren.

Op de Tjerk Hiddesweg in Hilversum werd 11 juli bij een 77-jarige bewoner aangebeld door twee vrouwen die zich voordeden als nieuwe bewoners in de straat. De man liet de twee binnen en laat in de keuken zien hoe de afvoer werkt. Vermoedelijk is er op dat moment een derde persoon de woning binnen gekomen, want uit de slaapkamer bleken later sieraden te zijn weggenomen.

Met name ouderen zijn het slachtoffer van babbeltrucs. Deel deze voorbeelden met ouderen in uw (woon)omgeving zodat zij zijn voorbereid!

Bussumer met inbrekerswerktuig

In de nacht van zondag 14 op maandag 15 juli werd een 34-jarige Bussumer aangehouden voor het voorhanden hebben van inbrekerswerktuig. De man stapte op de Weidehof in Bussum uit de auto. Agenten zagen een koevoet onder de autostoel liggen. De Bussummer is heengezonden met een proces-verbaal.

De politie stelt hoge prioriteit aan het verminderen van het aantal woninginbraken en het oppakken van inbrekers. Woninginbraak is landelijk gezien een veelvuldig gepleegd misdrijf. Zelf kunnen huisbezitters ervoor zorgen dat inbreken in hun woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn een woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Meer informatie en tips over hoe de kans op een inbraak te verkleinen is, staat op de website van politie NL.