Gooi en Vechtstreek – Het wekelijks inbrakenoverzicht geeft inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek inzicht in woninginbraken in hun omgeving. Het overzicht geeft informatie over hoe vaak is ingebroken, waar is ingebroken en op welke wijze.
Overzicht en opvallendheden
In de periode van 5 tot 12 juli werd in totaal 11 keer ingebroken in het gebied Gooi en Vechtstreek. Er werd 16 keer een poging tot inbraak gedaan en er waren 8 insluipingen.
Inbraken per gemeente
Blaricum: 1 inbraak met aanhouding, geen pogingen
Bussum: 1 poging, 3 insluipingen
Hilversum: 8 inbraken, 12 pogingen, 2 inlsuipingen, 3 aanhoudingen
Huizen: 1 poging
Laren: 1 poging, 1 insluiping
Muiden: 1 inbraak, 1 insluiping
Naarden: 1 insluiping
Weesp: geen inbraken, geen pogingen
Wijdemeren: Kortenhoef: 1 poging
Breukeleveen: 1 inbraak
In Hilversum is een stijging in het aantal woninginbraken te zien. Bij het grote merendeel van de woninginbraken werd aan de voorkant van de woning een deur of raam opengebroken. Bij vijf inbraken of pogingen daartoe waren de bewoners op vakantie. Neem voor een vakantie bijvoorbeeld de vakantietips van het RTL-nieuws eens door.
Gaatjes boren
Bij zeven inbraken of pogingen daartoe werd gebruik gemaakt van de methode gaatjes boren. Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen.
Tip: om dit bij uw woning te voorkomen kunt u het beste altijd, nadat u deuren en ramen op slot heeft gedaan, de sleutel uit het slot halen en opbergen.
Kostbare bezittingen
De buit bestond afgelopen week voornamelijk uit geld, sieraden, telefoons en bankpassen. Registreer en fotografeer kostbare bezittingen. Een beschrijving kan helpen gestolen goederen bij de rechtmatige eigenaar terug te brengen. Meer informatie over het registreren van kostbaarheden is beschikbaar via DNA van een sieraad.
Aangehouden verdachten
Deze week zijn er vier verdachten aangehouden met betrekking tot woninginbraken.
– Verdachte inbraak Blaricum aangehouden
– Woninginbreker op heterdaad aangehouden
– Waarom is het belangrijk om 112 te bellen bij verdachte situaties?
Eén verdachte man werd door een oplettende buurtbewoner aangehouden voor een inbraak op de Hoogstraat in Hilversum. Het ging om een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert, bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook voor verdachte situaties waarbij een misdrijf voorkómen kon worden.
De politie stelt hoge prioriteit aan het verminderen van het aantal woninginbraken en het oppakken van inbrekers. Woninginbraak is landelijk gezien een veelvuldig gepleegd misdrijf. Zelf kunnen huisbezitters ervoor zorgen dat inbreken in hun woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn een woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Meer informatie en tips over hoe de kans op een inbraak te verkleinen is, staat op de website van politie NL.