Graauw – Vissen stropen is in Zeeuws-Vlaanderen nog steeds een lucratieve business. Eerdere controles in de Vlaamse Kreek en de Rotte Kreek hebben aangetoond dat er veel vis wordt gestroopt met behulp van fuiken. Reden voor de politie, Staatsbosbeheer en de plaatselijk visvereniging om geregeld in onderlinge samenwerking visserijcontroles uit te voeren. Op 6 augustus j.l. vond een visserijcontrole plaats op de Graauwse Kreek.
Zoekslag
De politie van bureau Hulst en Staatsbosbeheer hebben het watertraject tussen Grauw en Paal met een boot nauwkeurig bekeken. Het vermoeden dat er gestroopt wordt, is ruimschoots bevestigd. In totaal zijn er 11 illegale fuiken uit het water gehaald die bovendien niet voorzien waren van een verplichte keerwand. Zo’n afscheiding moet voorkomen dat vogels, ratten en te grote vissen in de fuik terechtkomen. Vissen met fuiken is alleen toegestaan voor officiële en geregistreerde beroepsvissers. In de kreken van de gemeente Hulst zijn er echter geen beroepsvissers actief die met fuiken mogen vissen. De visrechten van visverenigingen of particuliere personen hebben alleen betrekking op vissen met een hengel. Visverenigingen spannen zich in om de visstand op een gewenst peil te houden door levende vis in te kopen en uit te zetten.
Vangst
De controleurs haalden uit de fuiken in de Graauwse Kreek een grote karper, een krab, zes palingen, drie zeelten, drie rietvoorns, tien kolbleien, 5 baarzen en drie botten. Vooral de paling is bestemd voor de clandestiene handel. Tot nu toe zijn er geen verdachten aangehouden. De illegale fuiken worden vernietigd.
Forse boetes
Het beleid van de overheid is gericht op de bescherming van inheemse vissoorten en een ecologisch verantwoorde visstand waarbij legale hengelaars op een aangename manier kunnen vissen. Dit lukt niet als visstropers vis uit het water halen. Door regelmatig te controleren wordt geprobeerd visstroperij terug te dringen en te ontmoedigen. Overtredingen kunnen leiden tot forse boetes of zelf gevangenisstraf. Bovendien valt aalstroperij tegenwoordig onder de misdrijven. In 2007 is de paling tot beschermde diersoort verklaard en is er een Europees herstelplan opgesteld.