Omstreeks 04.35 uur werd het verkeer op de A4 onder Hoofddorp gecontroleerd door een auto met ANPR (Automatische Nummerplaatherkenning). Toen een bestelauto de controleplaats passeerde, gaf de apparatuur een hit. De bestelauto bleek gebruikt te worden door een buitenlandse groep criminelen die wordt verdacht van diefstal van metalen. De melding werd direct doorgegeven aan een politiepatrouille.
Eigenaar staal gezocht
Korte tijd later zag de politie de auto rijden. Deze was zo zwaar beladen dat de achterzijde behoorlijk laag lag, terwijl de voorkant van de auto parmantig naar boven keek. In de auto zaten twee mannen. Zij verklaarden wat spullen van familie te vervoeren. Bij controle bleek het te gaan om rollen plat staal. Toen bleek het plotseling om metaalafval te gaan, aldus de verdachten. Ook lag er in de auto zwarte kleding.
De beide mannen werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De politie nam de bestelauto, het staal en de kleding in beslag.
Omdat de herkomst van het staal nog onduidelijk is, verzoek de politie de nog onbekende eigenaar hiervan om contact op te nemen met de politie in Haarlem, tel.nr. 0900-8844.
Hoe werkt ANPR?
De politie maakt steeds meer gebruik van technische hulpmiddelen om criminaliteit te bestrijden. Eén van deze middelen is de zogenoemde automatische nummerplaatherkenning (ANPR). Aan de hand van een videocamera met daaraan een gespecialiseerd softwareprogramma worden kentekens gescand en vergeleken met zogenoemde hotlisten. Deze geven aan of er iets ‘mis’ is met het kenteken, bijvoorbeeld dat de auto gestolen of niet verzekerd is. Ook kan de politie zien of degene op wiens naar het kenteken staat gezocht wordt in een onderzoek, of dat er nog een boete of geldstraf tegen hem/haar open staat. Ook krijgt de politie een signaal of de kentekenhouder bekend is in verband met geweld, wapens of drugsgebruik. Als er een ‘hit’ is, wordt het voertuig staande gehouden en worden zowel de bestuurder als de auto gecontroleerd.
Mag de politie zomaar een auto doorzoeken?
Dat mag niet zomaar. Maar als de politie een strafbaar feit ontdekt op heterdaad (dus wanneer het gepleegd wordt, of kort daarna) of als er sprake is van een ernstig misdrijf (genoemd in art. 67 1e lid Wetboek van Strafvordering) dan mag de politie dat wel als er voldoende verdenking is. In dit geval was de auto al eerder gesignaleerd bij metaaldiefstallen en was de auto zwaar beladen.
Waarom noemen jullie diefstal en heling in het bericht?
Vaak kan de politie wel bewijzen dat goederen die een verdachte bij zich heeft van diefstal afkomstig zijn. De politie moet dan nog wel bewijzen wie die spullen heeft gestolen. Dat hoeft niet automatisch degene te zijn die het bij zich heeft. De verdachte kan het zelf hebben gestolen (diefstal), maar bijvoorbeeld ook hebben gekocht of gekregen van een onder. Of het voor iemand bewaren. En dan is er sprake van heling.
Mag je geen zwarte kleding bij je hebben?
De aanpak van woninginbraken heeft hoge prioriteit bij de politie. Daarom controleert de politie veel en treedt streng op tegen het overtreden van een verbod dat door veel gemeente is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. In dit verbod is het niet toegestaan om werktuigen te vervoeren waarmee een inbraak gepleegd kan worden. Zwarte kleding kan daar ook bij horen, omdat je met zwarte kleding ongezien op een terrein kunt lopen en bijvoorbeeld metalen kunt stelen. Het verbod geldt dus niet alleen voor breekijzers of slotentrekkers, maar ook voor lichter gereedschap en voor kleding.
2018144643