Holten, Wierden

2 min


Nijverdal, Rijssen-Holten, Wierden – Afgelopen week hield basisteam Twente-West (gemeenten Rijssen-Holten, Hellendoorn en Wierden) hun jaarlijkse actieweek. Elke dag werden voor diverse speerpunten acties georganiseerd. Het basisteam is tevreden; de diverse acties leverden mooie resultaten op variërend van geïnde boetes tot bewustwording bij burgers over woninginbraken.

Actiedag 1

Maandag 3 november zijn op de rotonde Kruidenlaan van 05.30 uur tot 07.30 uur ruim 500 bestuurders gecontroleerd op restalcohol. Alle bestuurders waren de BOB, er zijn geen overtredingen geconstateerd. Diezelfde dag zijn in West acht adressen van bewoners die nog boetes hebben open staan bezocht. Vier personen zijn aangehouden en één persoon heeft zijn openstaande boete van bijna 1000 euro direct betaald. Bij de overige vier is een brief achtergelaten dat de politie aan de deur is geweest i.v.m. een openstaande boete en dat geadviseerd wordt deze te betalen omdat de politie weer langs gaan komen. Die avond is ook de eerste witte voetjesactie gestart. Deze vindt iedere avond in een andere wijk plaats.

Actiedag 2

Dinsdag 4 november heeft een grote verkeerscontrole samen met de Belastingdienst en het RDW plaatsgevonden. Gecontroleerd is op diverse plekken in de gemeenten Rijssen-Holten, Hellendoorn en Wierden en duurde de gehele dag.

In totaal zijn 78 voertuigen door motoragenten naar de controleplek gebracht. Hiervan hebben 42 bestuurders een proces-verbaal gekregen. Van één voertuig is het kenteken ingenomen omdat de uitlaat teveel decibel produceerde. De overige boetes zijn voor onder andere, geen autogordel dragen, niet handsfree bellen, gladde banden, niet stoppen voor het rode verkeerslicht en geen APK. Tevens is door de politie voor ruim 2000 euro aan openstaande boetes geïnd. De Belastingdienst heeft bijna 13.000 euro geïnd. Op zeven auto’s is beslag gelegd en acht auto’s zijn ter plekke in beslag genomen.

Diezelfde avond heeft weer een witte voetjesactie plaatsgevonden.

Actiedag 3

Woensdag 5 november werd tussen 16.30 en 20.30 uur samen met de Inspectie SZW een horecacontrole gehouden. Vijf horecagelegenheden werden bezocht door politie en Inspectie en gecontroleerd op de Wet Arbeid Vreemdelingen en de Wet ID. Vier horecagelegenheden hadden alle papieren voor elkaar. De vijfde horecagelegenheid kan een hercontrole verwachten, waarbij alsnog de papieren van één van de medewerkers gecontroleerd zullen worden.

Actiedag 4

Op donderdag 6 november is een voetstappenproject gehouden en is voorlichting gegeven aan groep 7 en 8 van basisscholen in de gemeente Hellendoorn.

Actiedag 5

Vrijdag 7 november is van 16.00 uur tot ongeveer 02.00 uur een controle gehouden, waarbij verschillende agenten zich bezighielden met verdachte situaties. In het kader van het DDO (Donkere Dagen Offensief) had de politie bijvoorbeeld veel aandacht voor mogelijke woninginbrekers. Maar ook andere speerpunten, zoals fietsendiefstal werden in deze controle meegenomen. Daarbij werd bijvoorbeeld gelet op voertuigen die zich bevonden op locaties, waar ze wellicht niets te zoeken hebben. Bij deze actie is ook de ANPR (automatische nummerplaat herkenning) gebruikt. Diverse voertuigen zijn geobserveerd. De controle heeft niet tot aanhoudingen geleid, maar leverde wel waardevolle informatie op.

Actiedag 6

Zaterdag 8 november is een controle gehouden, gericht op het gebruik van alcohol onder jeugd. Binnen het hele team werd jeugd gecontroleerd. Uiteindelijk werden twee jongeren betrapt met alcohol op. Zij zijn doorverwezen naar bureau Halt.

Voetstappenproject

Elke dag werd in een andere wijk een voetstappenproject gehouden. Het voetstappenproject confronteert bewoners met hun eigen gedrag en de risico’s daarvan. Tijdens de bezoekactie namen agenten papieren voetafdrukken mee en legden die via open deuren, ramen en schuifpuien in huizen en schuurtjes met de tekst ‘Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn…’ Als bleek dat woningen niet goed waren afgesloten, kreeg de bewoner naast de papier voetafdruk ook preventieadviezen en werd uitgelegd wat het doel van de actie is, namelijk het terugdringen van woninginbraken en insluipingen. Bij de actie liepen burgers en/of raadsleden met de politie mee.

Voorlichting basisscholen

Woensdag, donderdag en vrijdag is er aan de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Hellendoorn een voorlichting gegeven over de dode hoek bij groot verkeer, zoals tractoren, bussen en vrachtwagens. Deze voorlichting werd gegeven door Veilig Verkeer Nederland, afdeling Hellendoorn. De politie was ook aanwezig bij deze voorlichtingen. Jeugd is zich onvoldoende bewust van het gevaar van de dode hoek. Met behulp van voorlichting worden deze leerlingen, die veelal op de fiets naar school of sportclub gaan, bewust gemaakt wat de dode hoek is en wat het gevaar daarvan is, maar vooral wat ze wel en niet moeten doen als ze in de buurt van groot verkeer fietsen.