Noord-Holland – Afgelopen zaterdag verscheen in diverse media een artikel over een tekort aan wijkagenten bij de Nationale Politie. Het landelijke aantal wijkagenten is op dit moment 3.443. Hiermee wordt de norm op dit moment, landelijk gezien, dus gehaald. De spreiding van het aantal wijkagenten is evenwel nog niet zodanig, dat in elke eenheid aan de norm wordt voldaan.
Drie eenheden voldoen reeds ruim aan de norm, drie eenheden voldoen daaraan vrijwel (meer dan 0,9 wijkagenten per 5000 inwoners). In vier eenheden, waaronder de eenheid Noord-Holland, wordt de norm op dit moment nog niet gehaald. We werken er hard aan om de norm richting 1 januari 2015 wel te halen.
Wie is de wijkagent?
Een wijkagent vormt de oren en ogen in een buurt. Om goed te weten wat er in een wijk speelt, is contact met de buurtbewoners van groot belang. De minister heeft daarom besloten om meer wijkagenten aan te stellen. Wat doet een wijkagent eigenlijk?
“Ik zit altijd op mijn mountainbike als ik een rondje maak door de wijk. Zo ben ik goed aanspreekbaar voor de buurtbewoners. Ze spreken me over kleine en grote dingen aan. Van een praatje over het weer tot vragen over de gemeente, de politie of hoe het staat met het nieuwe jongerencentrum in de buurt. Het is belangrijk dat buurtbewoners me kennen en naar me toe durven komen. Met praten kun je een hoop voorkomen.” (Wijkagent Linda Vriesman in Overdie)
De wijkagent (m/v) is een ervaren politieman. Hij of zo maakt deel uit van een zogeheten basisteam, dat bestaat uit zestig tot tweehonderd politiemensen. Zo’n basisteam valt binnen een van de tien eenheden, waaruit de Nationale Politie sinds 1 januari 2013 bestaat.
Ongeveer tachtig procent van de werktijd besteedt de wijkagent aan de leefbaarheid en veiligheid in zijn wijk. De overige tijd is hij bezig met andere werkzaamheden als surveillancetaken.
Het werk van een wijkagent
Binnen de eigen wijk, is de wijkagent verantwoordelijk voor de totale politiezorg. Dat betekent dat hij zich richt op de aanpak van sociale problemen, maar ook op overlast, kleine criminaliteit, milieu en verkeer. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van informatiebijeenkomsten, naar aanleiding van een inbraakgolf in de wijk. Indien nodig, kan de wijkagent versterking krijgen van een wijkteam of gespecialiseerde politiediensten (surveillancedienst, recherche, milieu en jeugd). Bij bestrijding van criminaliteit in de wijk kan de wijkagent bijvoorbeeld nauw samenwerken met recherche of noodhulp.
Daarnaast onderhoudt de wijkagent contact met externe partners. Denk aan de gemeente, GGZ en maatschappelijke organisaties als jeugdcentra of reclassering. Met deze organisaties worden problemen besproken en wordt overlegd hoe de problemen adequaat aangepakt kunnen worden, en door wie.
Een wijkagent kan ook op eigen initiatief projecten opstarten, als omstandigheden in de buurt daarom vragen. Wijkagent van het Alkmaarse Overdie, Linda Vriesman, heeft zo in 2009 het project Buurtmoeders opgezet in haar multiculturele wijk met een overlastprobleem met jongeren. “De sleutel tot de jongeren bleek bij hun moeders te liggen. Zij zijn prima op de hoogte wat er binnenshuis speelt, maar het is ook belangrijk dat zij buiten hun eigen tuinhekje weten wat er gaande is. Daarom heb ik alle buurtmoeders uit alle culturen met elkaar in contact gebracht. De kennismaking en verbondenheid tussen de moeders verbeterde de sociale controle”, aldus Vriesman. Het project is inmiddels landelijk overgenomen.
Samenwerking met de burger cruciaal
Informatie van buurtbewoners is van groot belang voor wijkagenten. Zij kunnen samen met de wijkagent werken aan de veiligheid in hun wijk. Bijvoorbeeld door het melden van een verdacht persoon in de straat of het doen van aangifte bij een gestolen fiets of inbraak.
Momenteel werken wijkagenten uit de eenheid Noord-Holland mee aan het televisieprogramma NH Aangifte van RTV Noord-Holland. Het programma bericht over kleine criminaliteit in Noord-Holland, waarbij de wijkagent centraal staat. Via hem of haar zien we wat er op wijkniveau speelt in de provincie op het gebied van veiligheid en criminaliteit. Bewoners kunnen hiervoor zelf onderwerpen aandragen bij RTV Noord-Holland. Wilt u weten waar bewoners mee kunnen helpen, waar ze hulp bij nodig hebben of welke zaken zijn opgelost? Kijk dan hier voor een aflevering van NH Aangifte: http://www.rtvnh.nl/programma/475/NH+Aangifte of geef zelf een tip voor een item.
Contact met uw wijkagent
Wilt u weten wie uw wijkagent is? Kijk dan gerust eens hier http://www.politie.nl/wijkagenten. Natuurlijk kunt u ook 0900-8844 bellen voor een afspraak met uw wijkagent.
Weet u de naam van uw wijkagent al? Kijk dan ook eens op Twitter. Steeds meer wijkagenten gebruiken Twitter. Ze twitteren over hun dagelijks werk, geven informatie over lokale problemen en vragen u af en toe om op te letten, als er bijvoorbeeld zakkenrollers zijn gesignaleerd.