Noord-Holland – Vanavond speelt het Nederlands voetbalelftal haar eerste WK-wedstrijd. Veel voetbalfans zullen de wedstrijd bij vrienden of in horecagelegenheden bekijken. De politie wijst automobilisten erop te denken aan het maken van een BOB-afspraak, zo kan iedereen veilig thuis komen. 100% Bob 0% op. De politie controleert opvallend en onopvallend op verschillende plaatsen in de regio op het rijden onder invloed.
Alcohol en verkeer gaan niet samen. De eigen veiligheid en die van anderen staat op het spel. Daarnaast staan er stevige boetes op rijden onder invloed. Bij een promillage boven de 0,5 promille (beginnende bestuurders boven de 0,2 promille) is het verboden om verder te rijden. Na een ongeval wordt het nog veel vervelender. Denk daarbij aan het kwijtraken van het rijbewijs. En zelfs aan forse taak- en gevangenisstraffen. Verzekeraars zullen de veroorzaakte schade verhalen, als blijkt dat de bestuurder onder invloed heeft gereden. In de meeste gevallen betekent dit een persoonlijk faillissement.
Risico op ongeval
Het drinken van 3 glazen alcohol verhoogt het ongevalsrisico met 100%
en bij ongeveer 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol zo’n 150 doden vallen en er 3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval (cijfers over de afgelopen 5 jaar).
Daarom controleert de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie nadrukkelijk op alcohol in het verkeer. Het is wettelijk verboden een voertuig (óók een fiets of brommer) te besturen onder invloed van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Onder invloed rijden is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.