Holland

1 min


Noord-Holland – Oranje voetjes waarschuwen voor insluipers tijdens WK 2014

Onder het motto ‘Nederland gaat voor goud! Inbrekers ook…’ vraagt de politie rond het Wereldkampioenschap voetbal extra aandacht voor insluipers. Door in woningen waarbij ramen en deuren openstaan een oranje preventievoetje achter te laten, worden bewoners gewaarschuwd voor inbrekers en insluipers.

Onze voetballers spannen zich tijdens het WK 2014 maximaal in om wereldkampioen te worden. Wanneer bewoners gezellig bij de buren, familie of vrienden de wedstrijden bekijken of bij een overwinning de straat op gaan om feest te vieren, bestaat de kans dat inbrekers of insluipers toeslaan.

De politie adviseert bewoners dan ook om voor vertrek te checken of alle ramen en deuren goed zijn afgesloten, zodat de feestvreugde niet kan worden verstoord.

Wat de politie doet

Het terugdringen van het aantal woninginbraken, pakken van daders en voorkomen van nieuwe inbraken heeft een hoge prioriteit. Bij iedere woninginbraak waarvan aangifte is gedaan, start de politie een (buurt)onderzoek en vindt er forensisch onderzoek plaats. Daarnaast houdt de politie extra toezicht in wijken waar een verhoogd risico is op woninginbraken.

Hoe u het insluipers moeilijker maakt

– Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Vraag advies aan een Politie Keurmerk Veilig Wonen- erkend beveiligingsbedrijf. (zie hiervoor: www.politiekeurmerk.nl)

– Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet onbeheerd (ook niet om te douchen, slapen, boven stofzuigen, enzovoort) en leg geen waardevolle spullen in het zicht (laptop, fotocamera, portemonnee). Een dief heeft minder dan een minuut nodig om uw spullen weg te halen. Vergeet het nachtslot van de voordeur niet als u gaat slapen of weggaat.

– Sluit ramen en deuren gedurende de nacht. Inbrekers of insluipers kunnen ook gebruik maken van een klein raam, zoals een open bovenlicht of een dakraam.

– Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot zitten.

– Inbrekers houden niet van verlichting. Zorg voor voldoende buitenverlichting; er wordt vaak ingebroken aan de achterzijde. Denk bijvoorbeeld aan een schemerschakelaar of een schrikschakelaar. Een zeer belangrijk punt met de donkere dagen op komst.

– Inbrekers houden niet van een sociale buurt. Zijn er mensen in de wijk die u niet kent en heeft u een onderbuikgevoel? Spreek hen eens aan. Alleen al het gedag zeggen kan een inbreker de benen doen nemen.

 

Meer preventietips zijn te vinden op

.

Doe altijd aangifte

Ondanks al uw goede zorgen kunt u toch het slachtoffer worden van een inbraak. Het is heel belangrijk dat u dan aangifte doet. Kijkt u voor het doen van aangifte op

of maak een afspraak op tel.nr. 0900-8844. Ziet u een verdachte situatie in uw wijk? Bel dan 0900-8844. Bij spoed kunt u bellen met 1-1-2.