Eerder kwamen bij de politie meerdere meldingen binnen dat er in de omgeving van een growshop aan de Kasteeldreef een henneplucht hing. In het magazijn achter de winkel troffen agenten geen hennepkwekerij aan, maar wel een flinke hoeveelheid spullen (zie foto) die worden gebruikt om hennepkwekerijen op te zetten. Het gaat onder meer om pallets potgrond, kweektenten, groeimiddelen, lampen, uitschuifbare luchtbuizen en isolatiemateriaal voor stekjes.
Sinds 1 maart 2015 is het volgens artikel 11a van de Opiumwet verboden om spullen te hebben waarmee wiet gekweekt kan worden. Kort daarna werden er in dit pand in Drunen ook al spullen gevonden die in verband kunnen worden gebracht met het inrichten van hennepkwekerijen.
Vlijmen
Ook op een locatie in Vlijmen werden spullen gevonden die gebruikt worden bij het opzetten van hennepkwekerijen. Het Heusden Interventieteam (HIT) hield daar dinsdag een controle. Naar een aantal zaken vindt nader onderzoek plaats en worden indien nodig passende maatregelen genomen. Het Heusden Interventieteam betreft een klein multidisciplinair kernteam dat slagvaardig wil optreden tegen diverse vormen van overlast en criminaliteit. Het team richt zich op situaties waarbij er meer dan één soort overtreding te verwachten is. Voorbeelden zijn situaties waarbij drugshandel en uitkeringsfraude samenkomen, of bewoning in strijd met het bestemmingsplan waarbij tevens de brandveiligheid in het geding is. Deelnemers in het HIT zijn de politie Oost-Brabant, woningcorporatie Woonveste, Baanbrekers en de gemeente Heusden.
Ondermijnende criminaliteit
Georganiseerde illegale hennepteelt is ondermijnende criminaliteit. Het leidt tot onveiligheid, bedreigingen en liquidaties. Samen met gemeenten en het Openbaar Ministerie werken we ook in Heusden hard aan de bestrijding hiervan. De gemeente Heusden treedt bestuursrechtelijk op wanneer drugs worden aangetroffen. Bij de beide growshops was dit niet het geval, daarom worden deze panden niet gesloten.