's-Hertogenbosch – De politie hield woensdag 12 november tussen 08.00 uur en 14.30 uur samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de RDW, de Belastingdienst en de Douane een integrale verkeerscontrole in 's-Hertogenbosch. Speciale aandacht ging ook uit naar het vrachtverkeer.
In totaal zijn 42 vrachtwagens en 141 personenauto’s gecontroleerd op een speciaal hiervoor ingerichte controleplaats bij bedrijvenpark De Brand. De controleplaats is centraal gelegen aan de A2 en de N279. De ANPR scande langs de eerdergenoemde wegen de kentekens van passerende voertuigen.
Tijdens de controle bleken 374 weggebruikers te hard te rijden. De hoogst gemeten snelheid op de A2 is 163 km/u, waar maximaal 100 km/u gereden mag worden. Het rijbewijs van deze bestuurder is ingevorderd. Daarnaast zijn er 35 overtredingen geconstateerd voor onder meer een onleesbaar kenteken, het overschrijden van de maximale massa, gladde banden en het hebben van onvoldoende reflectoren. In een van de vrachtwagens werd een buitenlandse vrouw aangetroffen zonder legitimatiebewijs. Zij is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie voor het vaststellen van de identiteit.
De Belastingdienst inde tijdens de controle een bedrag van 46.027 euro aan openstaande belastingschulden. Ook werden er 13 auto’s in beslag genomen vanwege nog openstaande schulden.
ANPR
Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem. Een referentiebestand is een lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn.
Als een kenteken matcht met een kenteken uit het referentiebestand dan wordt dit een ‘hit’ genoemd. Op basis van een hit, kan de politie actie ondernemen: de bestuurder krijgt een naheffing of wordt staande gehouden. Als het kenteken niet in het referentiebestand voorkomt (‘no-hit’), worden de gegevens van de kentekenpassage uit het systeem verwijderd.