Eindhoven, 's-Hertogenbosch – Alle Nederlandse politieagenten die op straat dienst doen, krijgen dit jaar een nieuw uniform. Dit operationele uniform is praktisch, modern en kan tegen een stootje. Het is ontwikkeld omdat het huidige uniform niet meer aan de eisen van deze tijd voldeed. Vanaf 29 september is het de beurt aan de eenheid Oost-Brabant.
Het straatbeeld zal er flink door veranderen. Het formele uniform met blauw en wit maakt plaats voor een stoer pak in blauw en felgeel. Het bestaat uit een worker, een polo, een jack, hoge schoenen, een cap en een veiligheidsvest. De felgele strepen vergroten de zichtbaarheid. De uitstraling van het operationele uniform is door de korpschef Gerard Bouman omschreven als behulpzaam en toegankelijk, maar ook stevig en stoer. Het nieuwe blauw straalt uit dat de politie− waakzaam én dienstbaar − altijd en overal voor de burger klaarstaan.’
Operationeel -representatief
Niet iedereen zal het nieuwe uniform gaan dragen. Het is namelijk speciaal ontwikkeld voor agenten op straat die onder soms moeilijke omstandigheden hun werk moeten doen. Medewerkers die vooral op het bureau werken, houden voorlopig nog het oude politie-uniform. Voor dát werk is het immers nog steeds functioneel. We noemen het oude uniform om die reden ook ons ‘representatieve’ uniform. En dus dragen óók alle straatdienders het bij officiële gelegenheden.
Gezag
De nieuwe kleding is zorgvuldig ontwikkeld waarbij in een vroeg stadium politiemensen zijn betrokken. Het ontwerp is ook voorgelegd aan vijftienhonderd burgers. Bouman: ‘Zij waren zeer positief en gaven aan dat het nieuwe uniform meer gezag uitstraalde dan het huidige.’ Vervolgens zijn de diverse kledingstukken en materialen aan praktijk- en kwaliteitstesten blootgesteld.
Oost-brabant
Tussen 29 september en 18 oktober zullen alle agenten van de Eenheid Oost-Brabant hun nieuwe uniform uitgereikt krijgen. Medewerkers dragen het uniform direct als ze het hebben gekregen. Dat kan dus betekenen dat er tijdelijk verschillende tenues op straat te zien zijn. Dit duurt hooguit drie weken.