Hennepconvenant Oost

1 min


Gelderland/Overijssel – Op woensdag 27 augustus hebben diverse partners het Hennepconvenant Oost-Nederland ondertekend. Met het convenant verplichten de gemeenten, de Veiligheidsregio’s en de woningcorporaties binnen de provincies Overijssel en Gelderland en daarnaast alle netbeheerders, de politie, het UWV en het Openbaar Ministerie zich tot een intensieve en integrale aanpak van hennepteelt. De ondertekening vond plaats bij het Openbaar Ministerie in Arnhem.

Illegale hennepteelt is aanhoudend een omvangrijke problematiek waarin veel crimineel geld omgaat. Vanuit het programma Afpakken is daarom door het Openbaar Ministerie en Politie Oost-Nederland de wens geuit voor een verbeterde, integrale hennepaanpak. Het convenant tussen diverse overheids- en private partijen is daar een onderdeel van. Het uiteindelijke doel van het convenant is om door de integrale aanpak de onveilige situaties, criminaliteit en onnodige maatschappelijke kosten te beperken.

Maatregelen
De partners leggen in het convenant vast dat zij elkaar informeren bij vermoedens van hennepteelt, zodat de politie een onderzoek kan instellen. Tijdens dit onderzoek verschaffen de partners elkaar (voor zover wettelijk mogelijk) de informatie die daarbij nodig is. Bij aantreffen van een hennepkwekerij treffen alle partners de nodige maatregelen. In eerste instantie om de gevaarlijke situatie rond de hennepkwekerij te beëindigen en vervolgens om op te treden tegen de hennepkweker. Elke partner heeft op dat gebied zijn eigen mogelijkheden. Daarbij valt te denken aan afsluiting van energie, afsluiting van het pand (zowel huur als koop), het stopzetten van een uitkering, het intrekken van vergunningen en het verhalen van schade en onterecht verkregen uitkeringen. Dat naast een strafrechtelijke vervolging, waarbij ook gekeken wordt naar de mogelijkheden tot ontneming van geld en luxe goederen. Al deze maatregelen samen moeten als effect hebben dat het starten van een hennepkwekerij wordt voorkomen en herhaling wordt tegengegaan.

Gevaar
In 2013 werden totaal in Nederland een kleine 6.000 hennepkwekerijen aangetroffen. Daarbij was sprake van ruim 1,2 miljoen planten. Van die 6.000 kwekerijen bevonden zich 970 in Oost-Nederland en daarbij was de opbrengst ruim 250.000 planten. Bij ongeveer 90% van de aangetroffen kwekerijen is sprake van diefstal van energie. Deze diefstal levert gevaarlijke situaties op. Situaties waar netbeheerders zeer regelmatig op stuiten zijn:
– elektrocutiegevaar door ondeskundige montage
– brandgevaar en gevaar voor kortsluiting door bundeling van snoeren of overbelasting
– brandgevaar door montage van apparatuur op houten platen en balken
– koolmonoxidevergiftiging

Deze gevaren en de hoeveelheid crimineel geld die in hennepteelt omgaan zijn de belangrijkste reden voor de versterkte aanpak van hennepteelt in Oost-Nederland.