Naar aanleiding van overlastmeldingen, signalen van wijkagenten en binnengekomen informatie over mogelijke handel in hard- en softdrugs in het centrum van Helmond zijn de politie, het OM en de gemeente zich in juni van dit jaar gaan beraden over een gezamenlijke aanpak om dit een halt toe te roepen. De politie en het OM gingen aan de slag met een drugsonderzoek dat bestond uit meerdere strafrechtelijke onderzoeken. Alles was gericht op een ontmanteling van een drugsnetwerk dat bestaat uit dealers en leveranciers, actief in het centrum van Helmond. Tevens bracht het onderzoek zo’n 300 gebruikers van drugs uit Helmond en omliggende Peelgemeenten in beeld. De wijkagenten zijn, vanwege hun oog- en oorfunctie in hun gebied en de kennis die zij hebben van hun wijk, nadrukkelijk betrokken bij dit rechercheonderzoek.
Straatdealers en afnemers
In de eerste fase van het onderzoek werden elf verdachte straatdealers aangehouden, waarvan er drie maar liefst twee keer tegen de lamp liepen doordat ze na hun vrijlating opnieuw werden betrapt bij het dealen van drugs. Deze aanhoudingen werden tussen juni en september van dit jaar gedaan. De verdachten verhandelden in Helmond hun harddrugs op straat. Drie verdachten zitten nog vast voor verder onderzoek en acht zijn na verhoor vrijgelaten en tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt dat doorgestuurd wordt naar het Openbaar Ministerie.
Leveranciers
Verderop in het onderzoek kregen we ook zicht op de mogelijke leveranciers van de harddrugs. Het bleek dat zij veelal vanuit woningen in het centrum van Helmond drugs leverden aan de straatdealers. Tijdens de actiedag op 8 oktober hielden wij zes verdachte leveranciers van drugs aan, waaronder de 34-jarige hoofdverdachte. Hij verbleef in een woning in het centrum van Helmond. In de vroege ochtend vielen arrestatie-eenheden de woningen aan de Hoofstraat, de Drentehof, de Dasstraat, de Molenbeek, de Zeppelinstraat en de Smirnoffstraat binnen om de verdachten aan te houden. De mannen variëren in leeftijd van 20 tot 37 jaar en verbleven voor het merendeel in woningen in het centrum van Helmond. Ze stonden niet allemaal officieel ingeschreven op deze adressen. Tijdens de actiedag werden ook twee verdachten aangehouden die in de panden aanwezig waren en drugs in hun bezit hadden. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Helmond en een 23-jarige man zonder vaste woon- en/of verblijfplaats.
Doorzoekingen
Na de aanhoudingen vonden de doorzoekingen plaats in de woningen en in een bosperceel in de buurt van het Sjef de Kimpepad. Hierbij werden speurhonden ingezet die gespecialiseerd zijn in het traceren van geld en drugs. In de woningen vonden we verspreid over diverse locaties zo’n 750 gram cocaïne en ruim 15.000 euro aan contanten. Ook werd een grote partij make-up met een waarde van een kleine 10.000 euro aangetroffen. We onderzoeken de herkomst van de partij. Bij de doorzoeking van het bosperceel werden we ondersteund door specialisten van Defensie. Zij doorzochten het perceel op zoek naar verstopplaatsen van onder meer drugs. Er werd een plek gevonden met restanten, onder meer van verpakkingsmaterialen, die wijzen naar een mogelijke verstoplocatie. Er werden geen drugs gevonden in het bosgebied.
Gezamenlijke aanpak
Drugsgebruik brengt risico’s met zich mee voor de gebruiker en zijn of haar omgeving. De laatste jaren verandert de drugsproblematiek sterk. Zo zijn er meer gevaarlijke middelen op de markt en wordt duidelijk dat drugsgebruik tot ernstige problemen leidt. Gemeente, politie en OM willen dit integraal benaderen. Tijdens het onderzoek zijn maar liefst 300 gebruikers van drugs uit Helmond en uit de omliggende Peelgemeenten in beeld gebracht.
“De afgelopen maanden hebben we als gemeente, politie en OM bijzonder intensief met elkaar samengewerkt. Daarbij stond voorop dat we niet alleen de leveranciers en dealers wilden bestraffen, maar ook gebruikers van drugs willen aanspreken. Zonder gebruik immers geen leveranciers en dus veel minder criminaliteit. Veel mensen hebben alleen niet het besef dat ze meewerken aan een zeer ontwrichtende keten en daarmee de georganiseerde misdaad feitelijk in de hand werken. Uiteraard gaan wij als gemeente bekijken welke bestuurlijke-, preventieve- en zorgmaatregelen wij in het vervolgtraject gaan nemen. De uitkomst van de actiedag van vandaag is daarbij uiteraard ook van belang. Dat we in deze aanpak repressie, preventie en zorg combineren vind ik ontzettend belangrijk”, laat burgemeester Blanksma weten.”
Heeft u vragen over drugs of hulp nodig? Neem dan contact op met Novadic –Kentron op 073 – 689 90 90 of bezoek hun website voor meer informatie. Lees ook meer over drugs en de aanpak van de politie op www.politie.nl