Een van de buurmannen merkte een verdachte situatie op bij zijn oudere buurvrouw: hij ving een telefoongesprek op via de tuin en openstaande deuren. Dit gesprek ging over ‘bankzaken’.
De buurman vertrouwde het niet, dacht aan oplichting en riep dan ook direct de hulp in van een andere buurman en van de familie van de vrouw. De familie van de vrouw zorgde er direct voor dat het geld van de hoogbejaarde vrouw op de bankrekening werd veilig gesteld. En de buurman ging vervolgens met zijn medebuurman naar het huis van de vrouw, waar zij via het raam nog net een verdacht persoon zagen, die via de achtertuin snel wegvluchtte.
Waarschuw ouderen in uw omgeving
Dit soort bankpasfraude komt regelmatig voor. De politie adviseert mensen om elkaar –met name senioren- te waarschuwen voor dergelijke oplichtingspraktijken. In dit geval werd prima gehandeld de buurmannen en de familie van het slachtoffer. Lees hier de tips.
Voorkom oplichting: wees alert!
Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit uw bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen.
Geef geen toegang tot uw computer aan ‘medewerkers’ die u bellen en installeer geen software op hun verzoek. Voor meer informatie, zie -> https://www.politie.nl/informatie/hoe-gaat-de-oplichter-te-werk.html
Dreigt u slachtoffer te worden? Bel direct met de politie via 112.
Toch slachtoffer geworden?
Mocht u toch slachtoffer zijn geworden van oplichting, doe dan altijd aangifte bij de politie. Dit kan door een afspraak te maken via 0900-8844 of digitaal aangifte te doen via internet. Bel ook direct uw bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker. Deel daarnaast uw verhaal met vrienden en kennissen. U hoeft zich niet te schamen, u bent zeker niet de enige die dit overkomt. Zo kunt u helpen met voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt.
2022183978