Hardrijders moeten rijbewijs inleveren

1 min


Slootdorp, Heerhugowaard, Schoorl – Tijdens snelheidsconroles heeft de politie afgelopen weekend van drie hardrijders het rijbewijs ingevorderd.

Zondagmiddag om 14:15 uur betrapte een onopvallende motoragent een 24-jarige motorrijder uit Wieringerwerf die met gevaarlijk hoge snelheid over de Slootweg reed. De bestuurder haalde op de kruising met de Wierweg in met een gevaarlijk hoge snelheid van 130 km per uur. Vervolgens voerde hij zijn snelheid nog verder op tot hij 154 km per uur op zijn teller staan. Het natte wegdek en klei die op de weg lag, zorgde voor een extreem gevaarlijke situatie. De bestuurder werd aan de kant gezet en moest ter plekke zijn rijbewijs inleveren. Ook een 29-jarige hardrijder uit Heerhugowaard werd zaterdagavond om 20:55 uur staande gehouden. De automobilist reed met 101 km per uur over de Westtangent in zijn woonplaats. Op de Westtangent geldt een snelheidslimiet van 50 km. De derde hardrijder reed zaterdagmiddag om 15:30 uur over de Hondsboscheweg in Schoorl. De 48-jarige man uit Petten reed 151 km per uur waar 80 km per uur is toegestaan en werd op de Hazeweg staande gehouden. Bij het met meten van de snelheid werd gebruik gemaakt van een lasergun. De officier van justitie zal de zaken verder afhandelen.
De 24-jarige en 29-jarige bestuurders zullen daarnaast door de politie aangemeld worden voor een EMG cursus bij het CBR.
Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer
De Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) is een cursus die kan worden opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels in ernstige mate overtreden. In de praktijk gaat het vaak om herhaalde snelheidsovertredingen. Maar ook bestuurders van motorvoertuigen die zich ernstig schuldig maken aan gedrag zoals bumperkleven, kleven, afsnijden, onnodig remmen, snelheidsovertredingen, onnodig links rijden, verkeerd gebruik van lichten en (geluids)signalen, op de vluchtstrook rijden en negeren van rood licht komen in aanmerking.
Het doel van de EMG is de deelnemers te motiveren tot veilig en sociaal verkeersgedrag en hen te ondersteunen om deze intentie ook in gedrag om te zetten. De deelnemersgroep bestaat bijna allemaal uit mannen en het is over het algemeen een jonge groep (gemiddelde leeftijd is 29 jaar). De betrokkenheid bij verkeersovertredingen en verkeersongevallen is hoog. Belangrijke probleempunten van de deelnemers zijn: structurele overschrijding van snelheidslimieten; een goedkeurende houding naar te hard rijden en de rol van tijdsdruk, een hoge dunk van de eigen bekwaamheid, het bagatelliseren van de eigen verantwoordelijkheid en relatief weinig sociaal en vergevingsgezind rijgedrag. De meerdaagse cursus kost ruim achthonderd euro en de cursisten draaien zelf op voor de kosten. Wanneer de potentiële cursist niet komt opdagen, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard totdat de cursus alsnog met goed gevolg is afgelegd.